Home » Știință » Un grup de cercetători a analizat regiunile din creier implicate în liberul arbitru, ajungând la o concluzie surprinzătoare

Un grup de cercetători a analizat regiunile din creier implicate în liberul arbitru, ajungând la o concluzie surprinzătoare

Un grup de cercetători a analizat regiunile din creier implicate în liberul arbitru, ajungând la o concluzie surprinzătoare
Publicat: 03.10.2018
Cu ajutorul unei tehnici moderne de investigare a modului în care funcţionează creierul, cercetătorul Ryan Darby de la Universitatea Vanderbilt a studiat percepţia liberului arbitru asociată cu deciziile de mişcare.

În acest studiu, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, Darby, împreună cu cercetători de la Harvard au studiat cazuri de mutism akinetic, unde pacienţilor le lipseşte motivaţia să se mişte sau să vorbească şi cazuri de sindromul membrului fantomă, pacienţi care simt că mişcările sunt generate de altcineva, scrie Medical Xpress.

Studiul a arătat că deşi afecţiunile care tulbură dorinţa de a acţiona pot apărea în diferite zone ale creierului, au la bază aceeaşi reţea neurală. Afecţiunile care influenţează responsabilitatea pentru aceste acţiuni pot avea loc în regiuni diferite, dar, spre deosebire de primul caz, au la bază reţele neurale diferite.

„Abordarea noastră pune la îndoială premiza conform căreia simptomele neuropsihiatrice ar trebui localizate într-o singură regiune cerebrală şi arată că aceste simptome se pot localiza în reţele cerebrale interconectate”, a precizat Darby, autorul principal al studiului.

De asemenea, autorii au mai găsit şi că stimularea diferitelor părţi ale creierului şi a acestor reţele poate schimba percepţia asupra liberului arbitru.

„Studiul nostru arată că se poate folosi o metodă de localizare a reţelei la pacienţii cu aceste probleme neurologice pentru a înţelege mai bine simptomele. Este prima dată când am folosit această tehnică pentru a analiza anomaliile cerebrale la pacienţi. Este nevoie şi de alte studii şi de confirmări, dar cred că promisiunea este aici”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Serotonina, una dintre cele mai răspândite chimicale din creier, duce la accelerarea procesului de învăţare

Descoperire esenţială despre creierul nostru: o categorie de neuroni care se credea dispărută reapare sub o altă formă

Operaţie minim invazivă pe creier cu ajutorul unui microscop performant

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase