Home » Știință » Rezolvarea unui mister vechi de 75 de ani poate duce la crearea unei noi surse de îngrăşământ

Rezolvarea unui mister vechi de 75 de ani poate duce la crearea unei noi surse de îngrăşământ

Rezolvarea unui mister vechi de 75 de ani poate duce la crearea unei noi surse de îngrăşământ
Publicat: 02.12.2018
Rezolvarea unui mister în ştiinţa materialelor, vechi de trei sferturi de secole, poate, într-o bună zi, să permită fermierilor în ţările în curs de dezvoltare să îşi producă propriul îngrăşământ la cerere, folosind lumina solară şi azotul din aer.

Mulţumită unei surse specializată de raze X de la Lawrence Berkeley National Laboratory, cercetătorii de la Georgia Institute of Technoology au confirmat existenţa unei interacţiuni între azot şi dioxid de titan (TiO2) – un material fotoactiv des întâlnit. Reacţia catalitică foloseşte atomii de carbon găsiţi ca elemente contaminante în dioxidul de titan, scrie Phys.

Dacă reacţia poate fi realizată la scară mare, poate duce la crearea îngrăşămintelor care pot reduce dependenţa de sistemele centralizate. O mare parte din îngrăşământul de astăzi este făcut prin utilizarea amoniacului produs prin procesul Haber-Bosch, care necesită cantităţi mari de gaz natural.

„În Statele Unite, avem o producţie şi distribuţie excelentă a îngrăşământului. Totuşi, multe ţări nu îşi permit construirea de combinate de felul acesta şi nu au infrastructura necesară transportării. Pentru aceste regiuni, reacţia fotocatalitică cu azot poate fi utilă”, a precizat Marta Hatzell, profesoară la Woodruff School of Mechanical Engineering din cadrul Georgia Tech. „În ultimă instanţă, acesta poate fi un proces ieftin care poate face îngrăşământul mai accesibil”, a adăugat aceasta.

Ipoteza contaminării cu hidrocarburi ar explica de ce studiile anterioare au oferit rezultate neconsecvente. Carbonul este întotdeauna prezent ca urme în dioxidul de titan, dar obţinerea cantităţii corecte şi tipul de carbon poate fi cheia către funcţionarea reacţiei ipotetice.

„Credem că acest lucru explică rezultatele bizare care au fost descrise în literatură şi sperăm să ne ofere indicii cu privire la modul de realizare de noi catalizatori folosind acest mister vechi de 75 de ani”, a precizat Andrew Medford, coautor al studiului de la School of Chemical and Biomolecular Engineering din cadrul Georgia Tech. „De obicei, cei mai buni catalizatori sunt materialele foarte rare şi realizate într-o cameră curată. Aici este opusul – reacţia are nevoie de impurităţi, care ar fi benefice pentru aplicaţiile sustenabile în agricultură”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pe viitor, plantele vor putea fi capabile să-şi creeze propriul lor îngrăşământ, datorită unei inovaţii

VIDEO. Cum poţi transforma resturile de mâncare în îngrăşământ în doar 24 de ore

Un nou catalizator elimină unul dintre cei mai periculoşi poluanţi şi rezolvă astfel o problemă majoră de mediu

Un agricultor din Olt a câştigat un premiu important în Geneva după ce inventat un îngrăşământ natural care creşte semnificativ recolta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase