Home » Știință » A fost detectată cea mai mare coliziune a unei găuri negre

A fost detectată cea mai mare coliziune a unei găuri negre

Publicat: 08.12.2018
A fost detectată cea mai mare coliziune a unei găuri negre
O echipă de cercetători a detectat ondulaţii ale spaţiului-timp cunoscute şi ca unde gravitaţionale provenite din coliziunea celei mai mari găuri negre cunoscute ce a dus la formarea unei noi găuri negre de 80 de ori mai mare decât Soarele.

Profesorul Susan Scott, lider al grupului  General Relativity Theory and Data Analysis din cadrul Australian National University (ANU), afirmă că echipa a descoperit patru coliziuni prin reanalizarea datelor furnizate de observatorul LIGO ( Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) aflat în SUA.

Conform Phys, cercetătorii au detectat evenimentul ce a dus la formarea celei mai mari găuri negre cunoscute. Aceasta a apărut în urma contopirii dintre un sistem binar alcătuit din două găuri negre ce a avut loc pe 29 iulie 2017. Evenimentul a avut loc la nouă miliarde de ani depărtare. „În cadrul evenimentului, a fost observată şi cea mai mare viteză de contopire a două găuri negre. De asemenea, putem considera că a fost şi cea mai îndepărtată contopire observată până acum”, a declarat Scott.

 

Celelalte trei coliziuni ale găurilor negre au fost detectate pe 9 şi 23 august 2017 şi s-au produs la o distanţă de aproximativ trei-şase miliarde de ani lumină. După observarea primelor coliziuni, cercetătorii şi-au recalibrat instrumentele şi au analizat datele colectate. „Acest lucru a crescut sensibilitatea reţelei de detectori pentru obţinerea mai multor surse”, a declarat Scott.

Echipa de specialişti a detectat unde gravitaţionale din 10 coliziuni ale găurilor negre, în ultimii trei ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum se formează o gaură neagră?

Cat de periculoasa este noua gaura neagra descoperita de NASA?

Ce se întâmplă dacă eşti atras într-o gaură neagră?

Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase