Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce se întâmplă dacă eşti atras într-o gaură neagră?

Ce se întâmplă dacă eşti atras într-o gaură neagră?

Ce se întâmplă dacă eşti atras într-o gaură neagră?
Publicat: 10.03.2018
O echipă de cercetători condusă de Peter Hintz de la Universitatea California, Berkeley s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă am ajunge foarte aproape sau dincolo de orizontul evenimentelor specific găurilor negre şi dacă, cumva, am putea supravieţui acestei călătorii. Răspunsul nu poate fi clar, dar scoate la iveală aspecte pe care (încă) nu le cunoaştem.

Teoretic vorbind, unele găuri negre au o sarcină electromagnetică, iar altele nu; dar toate găurile negre au ceea ce se numeşte un orizont al evenimentelor, scrie Futurism.

Dacă te găseşti într-o gaură neagră, orizontul evenimentelor este punctul din care nu te mai poţi întoarce.

În cazul în care eşti atras într-o gaură neagră cu sarcină electromagnetică, odată ce ai trecut de orizontul evenimentelor, te găseşti confruntat cu altceva: orizontul Cauchy. Dincolo de această limită intervine marea necunoscută; de aceea Hintz şi colegii săi sunt atât de curioşi: „având în vedere că nu ştim ce se întâmplă dincolo de orizontul Cauchy, putem specula existenţa unor evenimente stranii atâta vreme cât acestea sunt posibile matematic”, a precizat Hintz.

Mai interesant este ceea ce nu se găseşte dincolo de orizont, anume, principiile de gândire şi logică ce ne permit în mod normal să descriem lumea şi să prezicem desfăşurarea proceselor. Altfel spus, dincolo de limită, poate fi o cu totul altă „lume”.

Ce se ştie cu siguranţă este că gravitaţia unei găuri negre ne-ar întinde până am muri. Dar se mai ştie că în această zonă liminală, legile fizicii aşa cum le cunoaştem nu se mai aplică, astfel, nu se pot realiza predicţii.

Mai există un aspect: Universul este în expansiune, ceea ce înseamnă că energia este distribuită mai omogen. Dacă acesta este cazul, motoarele navei spaţiale pot fi solicitate la maxim pentru a trece de orizontul Cauchy cu cea mai mare viteză posibilă şi astfel, am putea ajunge în „partea cealaltă”.

Calculele din studiul lui Hintz indică faptul că scenariul este valabil doar pentru ipoteticele găuri negre cu sarcină electromagnetică – a căror existenţă nu a fost dovedită până acum. Totuşi, aşa cum precizează echipa în studiul său, comportamentul şi structura acestora pot fi observate în anumite găuri negre (care există): cele care se rotesc.

Studiul cercetătorilor a reprezentat mai mult un exerciţiu de gândire care poate pune bazele teoretice pentru viitoarele studii şi care încearcă să elaboreze un aparat conceptual în care pot fi discutate aspectele necunoscute ale găurilor negre.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O gaură neagră uriaşă a fost descoperită în mijlocul Căii Lactee. Este de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele

Cum arata, de fapt, o gaura neagra? (FOTO)

Gaura neagră din Calea Lactee „consumă” deja asteroizi?

Suntem aproape de a vedea, în premieră, o gaură neagră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase