Home » Știință » Ceasul atomic poate înlocui GPS-ul datorită unei inovaţii

Ceasul atomic poate înlocui GPS-ul datorită unei inovaţii

Ceasul atomic poate înlocui GPS-ul datorită unei inovaţii
Publicat: 13.03.2019
Cercetătorii de la Emergent Photonics Lac (EPic Lab) de la University of Sussex au făcut o mare realizare cu privire la un element crucial al ceasului atomic - dispozitive care ar reduce dependenţa noastră de cartare prin satelit - folosind tehnologie laser de ultimă generaţie care le permite să reducă dimensiunile ceasului atomic, făcându-l astfel mai practic.

Proiectul lor îmbunătăţeşte eficienţa „acelor” cu 80%. În prezent, Marea Britanie se bazează pe SUA şi pe UE pentru cartare prin satelit pe care mulţi dintre noi o avem pe telefoane sau în maşini. Tehnologia este vulnerabilă atât în faţa schimbărilor politice, dar şi a disponibilităţii semnalelor prin satelit, scrie Phys.

„Cu ajutorul unui ceas atomic portabil, spre exemplu, o ambulanţă va putea avea acces la hărţi în timp ce se află într-un tunel, iar un şofer îşi poate plănui ruta în timp ce se află în subteran sau atunci când nu are semnal la telefon mobil în zonele rurale. Ceasurile atomice portabile ar funcţiona cu o mai mare acurateţe, permiţând accesul la o locaţie şi planifcarea unei rute fără să fie nevoie de semnal de satelit”, a precizat Alessia Pasquazi, una dintre membrii echipei de cercetare.

Ceasurile atomice optice reprezintă cele mai eficiente dispozitive de măsurare a timpului, pierzând mai puţin de o secundă la fiecare zece miliarde de ani. Totuşi, în prezent, acestea sunt masive, cântărind sute de kilograme, de aceea, o miză centrală este de reducere a dimensiunilor. 

„În experimente, am folosit impulsuri de lumină, închise într-un mic spaţiu de pe un cip. Abordarea noastră diferită a fost de a insera cipul în fibră optică, acelaşi material care este folosit şi pentru livrarea internetului”, a adăugat Pasquazi.

Studiul a fost publicat pe 11 martie în jurnalul Nature Photonics şi este o demonstraţie a unei metode eficiente excepţionale şi robuste bazată pe un tip unic de undă numit soliton. „Solitonii sunt unde speciale care sunt rezistenţi la perturbare. Spre exemplu, tsunami-urile sunt solitoni ai apei, putând călători nederanjaţi distanţe lungi”, a mai spus Pasquazi.

„Proiectul nostru reprezintă un pas important înainte în producerea ceasurilor atomice practice şi suntem suficient de încântaţi de planurile noastre, care variază de la parteneriate cu industria aerospaţială britanică, la ceasuri atomice portabile care ar putea fi inserate în telefon şi în maşinile autonome şi drone în următoarele două decenii”, a precizat Marco Peccianti, membru al echipei de cercetare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou tip de ceas atomic cuantic ar putea dezvălui originea materiei întunecate

Cercetătorii au creat un ceas atât de precis încât ar putea detecta materia întunecată

Un element chimic utilizat rareori ar putea redefini timpul

Invenţia în premieră care poate duce la o nouă revoluţie în ştiinţă: un grup de cercetători a creat ceasul atomic portabil, iar aplicaţiile sale sunt nenumărate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase