Home » Știință » Noi neuroni pot să apară chiar şi la persoanele care se apropie de 90 de ani

Noi neuroni pot să apară chiar şi la persoanele care se apropie de 90 de ani

Publicat: 28.03.2019
O echipă de cercetători din Spania a descoperit că în creierele persoanelor în vârstă pot apărea noi celule nervoase, chiar dacă indivizii se apropie de 90 de ani.
Descoperirea, care arată cât de mult neurogeneza (procesul prin care apar noi neuroni în creier) se extinde în cazul oamenilor, dezvăluie că procesul este suspendat la pacienţii cu boala Alzheimer, o descoperire care ar putea explora noi posibilităţi de a trata această afecţiune, potrivit Science Alert.

Cea mai mare parte a neurogenezei are loc în timpul dezvoltării embrionului, iar la momentul naşterii majoritatea neuronilor sunt deja formaţi.

Dar acest proces pare că nu se finalizează atunci. În anii ’60, s-a descoperit pentru prima dată că neurogeneza adultă are loc în rândul mamiferelor: noi celule ale sistemului nervos continuă să crească în creier chiar dacă animalele îmbătrânesc. Însă cum acest mecanism funcţionează la oameni şi cât de mult durează nu s-a stabilit încă, în ciuda multitudinii de studii apărute despre creierul uman.
 
Într-un nou studiu condus de Maria Llorens-Martin, specialistă în biologie moleculară la Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), cercetătorii au prelevat ţesut din creierele unor adulţi decedaţi pentru a le examina în detaliu neurogeneza hipocampului adult (AHN). 
 
„Grupul nostru de cercetare s-a axat pe investigarea mecanismelor care controlează neurogeneza hipocampului adult, ambele sub condiţii patologice şi psihologice. În special, suntem interesaţi în determinarea potenţialului terapeutic al creşterii neurogenezei hipocampului adult pentru tratarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer şi alte tauopatii”, a explicat echipa în studiul publicat în Nature Medicine în 25 martie.
 

13 oameni şi-au donat corpurile pentru ştiinţă

Pentru a afla cum noi neuroni continuă să apară la persoanele vârstnice, cercetătorii au studiat o regiune a hipocampului, numită girusul dentat, din probe de ţesut obţinute de la 13 persoane decedate.
 
Decesul acestor persoane, care aveau vârste cuprinse între 43 şi 87 de ani, s-a produs dintr-o gamă largă de motive, precum cancer, infarct, sepsis sau alte cauze fatale, însă toţi erau sănătoşi din punct de vedere neurologic înainte să treacă în nefiinţă şi să lase corpurile lor pentru a fi analizate din punct de vedere ştiinţific.
Neuroni din hipocampul oamenilor / Credit foto: 123RF
 
Cercetarea a scos la iveală că neurogeneza adultă se întinde până în deceniul al nouălea de viaţă, dovadă fiind miile de celule neuronale DCX+ în girusul dentat care corespund cu neurogeneza.
 
„Relativa abundenţă de neuroni imaturi DCX+ detectaţi, împreună cu expresia markerilor celulei caracteristice atât în etapele de început şi de final a maturităţii sugerează că aceste celule au, de asemenea, o perioadă de maturizare extinsă pe parcursul neurogenezei hipocampului adult la oameni”, au scris autorii în lucrarea lor.
 
Atunci când echipa de cercetare a analizat creierele a 45 de persoane decedate, diagnosticate anterior cu Alzheimer şi care în momentul morţii aveau vârste cuprinse între 52 şi 97 de ani, au descoperit „un declin progresiv şi marcant în acest număr (ale celulelor neuronale n.r.) pe măsură ce boala avansa”.
 
În contrast, la persoanele sănătoase din punct de vedere neurologic, părea că vârsta aducea un declin mai moderat în neurogeneza adultă, ţesutul girusului dentat de la cele 13 persoane arătând o scădere mai uşoară a celulelor DCX+ pe măsură ce vârsta creştea de la 43 la 87 de ani.
 
„Oricum, numărul celulelor DCX+ detectate la indivizii sănătoşi din punct de vedere neurologic la orice vârstă era consistent mai mare decât al celor la pacienţii cu Alzheimer, indiferent de vârsta lor”, au explicat cercetătorii.
 
Aceştia au mai arătat că neurogeneza adultă la pacienţii cu Alzheimer pare să fie negativ afectată chiar şi în fazele timpurii ale bolii, înainte ca încurcăturile neurofibrilare şi plăcile senile să devină pronunţate.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase