Home » Știință » Descoperire surprinzătoare cu privire la asteroizii din metal

Descoperire surprinzătoare cu privire la asteroizii din metal

Descoperire surprinzătoare cu privire la asteroizii din metal
Publicat: 10.04.2019
Asteroizii metalici pot ejecta fier topit, într-un proces numit ferovulcanism, un nou tip de activitate planetară propusă recent de două echipe de cercetători.

Noul studiu „este prima dată când cineva a analizat modul în care ar arăta vulcanismul pe aceşti asteroizi”, a precizat Jacob Abrahams de la University of California, Santa Cruz.

Se crede că asteroizii din metal reprezintă miezurile expuse bogate în fier ale planetezimalelor care au suferit coliziuni catastrofale pe măsură ce Sistemul Solar se dezvolta, înainte să devină planete propriu-zise. Nucleul gol ar fi fost expus la spaţiul rece în timp ce era încă topit. S-ar fi răcit şi solidificat din exterior spre interior, formând o crustă solidă de fier care ar fi fost mai densă decât fierul topit de dedesubt, scrie Science News.

Această diferenţă de densitate este factorul care, parţial, creează vulcani pe Pământ: material mai uşor şi mai puţin dens care se ridică prin crăpăturile din crustă. Acelaşi factor ar fi putut fi prezent şi pe asteroizii de metal, ducând la erupţii de fier topit.

Un alt mod prin care ferovulcanismul ar fi putut avea loc pe asteroizi este descris de savantul Brandon Johnson de la Brown University. Dacă miezul de fier în proces de răcire conţine şi puţină rocă şi sulf, acesta ar fi înconjurat şi ascuns de o crustă neferoasă. Pe măsură ce miezul se răceşte şi mai mult, pungi de lichid bogat în fier cu extra sulf s-ar fi dizolvat şi s-ar fi întărit mai greu decât materialul înconjurător. De asemenea, ar fi mai puţin dense decât crusta de deasupra, forţând ieşirea.

Cele două grupuri, care au lucrat independent unul de celălalt, şi-au prezentat recent ideile la Lunar and Planetary Science Conference din Texas.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un studiu efectuat asupra Lunii scoate la iveală istoria tumultoasă a impacturilor cu asteroizi de pe Pământ

Trei asteroizi uriaşi vor trece pe lângă Pământ în acest weekend

Astronomii au descoperit asteroizi gemeni ”adorabili” în apropierea Pământului – GIF

Doi asteroizi din sistemul solar au primit nume româneşti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase