Home » Știință » Efectul devastator asupra creierului al traumelor din copilărie

Efectul devastator asupra creierului al traumelor din copilărie

Efectul devastator asupra creierului al traumelor din copilărie
Publicat: 11.04.2019
Un nou studiu a arătat că traumele din copilărie sunt asociate cu o conectivitate anormală în creierul adulţilor cu tulburări depresive majore. Lucrarea arată schimbările specifice simptomelor depresiei în reţeaua neurală.

Lucrarea, publicată recent în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) este primul studiu cu date concrete şi ample care a scos la iveală aceste efecte.

Depresia este o tulburare mintală răspândită care este caracterizată de o varietate de simptome, printre care energie scăzută, insomnie sau hipersomnie şi altele, scrie Science Daily

Experienţele din copilărie precum abuz fizic, emoţional sau sexual au fost asociate cu apariţie şi persistenţa depresiei şi anxietăţii. Totuşi, mecanismele neurobiologice de la baza depresiei rămân în mare parte necunoscute.

Pentru a aborda această problemă, o echipă condusă de Yvette I. Sheline, directoarea Center for Neuromodulation in Depression and Stress (CNDS) dn cadrul University of Pennsylvania au utilizat date RMN pentru a investiga reţele neurale şi tipare care stau la baza tulburării. Cercetătorii au comparat activitatea cerebrală de la 189 de participanţi cu depresie cu activitatea cerebrală a 39 de indivizi sănătoşi. Alte simptome au fost determinate cu ajutorul unui chestionar cu 213 întrebări.

Autorii au găsit că la pacienţii cu depresie, în timp ce cele mai strânse corelaţii erau cu traumele din copilărie, conectivitatea anormală a reţelelor neurale era de asemenea asociată cu simptomele actuale de depresie.

„Rezultatele sugerează că această conectivitate poate indica unele mecanisme ale creierului care se află la baza simptomelor depresiei. Poate avea potenţialul de a fi un biomarker eficient, ajutând la dezvoltarea biotipurilor depresiei şi deschiderea posibilităţii diagnosticelor personalizate”, a precizat Sheline.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperită legătura dintre depresie şi insomnie

Tot mai multe persoane suferă de depresie fără să îşi dea seama. 6 semne ale acestei afecţiuni care nu trebuie ignorate

Primul medicament pentru depresia postnatală, aprobat în SUA

Infecţiile în timpul sarcinii cresc masiv riscul de autism şi depresie la copii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase