Home » Știință » Sindromul epuizării profesionale, recunoscut oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Prin ce se defineşte

Sindromul epuizării profesionale, recunoscut oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Prin ce se defineşte

Sindromul epuizării profesionale, recunoscut oficial de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Prin ce se defineşte
Publicat: 03.06.2019
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus pentru prima dată sindromul epuizării profesionale pe lista bolilor recunoscute, considerându-l o afecţiune profesională.

Sindromul epuizării profesionale sau „burn out” cum este cunoscut publicului larg a fost inclus de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în catalogul afecţiunilor medicale, notează Science Alert.

Rapoarte anterioare sugerau că epuizarea profesională va fi considerată drept afecţiune medicală în cea de a XI-a ediţia a Catalogului Internaţional al Bolilor şi Problemelor de Sănătate Înrudite (ICD). De fapt, conform declaraţiilor oficiale, clasificarea se va face drept condiţie profesională.

Deşi definirea şi clasificarea epuizării profesionale nu s-au schimbat considerabil de la momentul publicării ediţiei a X-a a Catalogului Internaţional al Bolilor, experţii sunt de părere că această reclasificare va oferi o expunere mai mare şi legitimitate unei probleme care adesea este trecută cu vederea.

Conform definiţiei propuse, sindromul epuizării profesionale este cauzat în principal de către „o stare de stres cronică la locul de muncă” şi că această etichetă nu poate fi aplicată şi în alte sfere ale vieţii. De asemenea, experţii au prezentat următoarea definiţie a epuizării profesionale: „un sentiment accentuat de epuizare, îndepărtarea mentală faţă de locul de muncă sau creşterea cinismului faţă de acesta corelate cu o reducere a eficienţei profesionale”.

Parametrii după care poate să fie identificată epuizarea profesională au nevoie urgentă de clarificare, de aceea, noua clasificare se poate dovedi un pas important în această direcţie. Momentan nu există un standard care să poată fi folosit pentru a identifica simptomele acestei condiţii, aşa cum au fost stabilite pentru alte probleme de sănătate psihică.

Un studiu desfăşurat în Marea Britanie a concluzionat că 30% dintre experţii în resurse umane sunt de părere că epuizarea profesională este răspândită pe scară largă în companiile şi organizaţiile în care ei lucrează. În timp ce un studiu realizat de către Universitatea Harvard a ajuns la concluzia că economia americană pierde anual 4,6 miliarde de dolari din cauza stresului profesional.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că epuizarea profesională apare atunci când cerinţele de la locul de muncă depăşesc recunoaşterea, răsplata sau timpul de odihnă de care angajaţii au nevoie. Din această cauză, angajaţii experimentează epuizarea emoţională, alienare, stări de negativitate care afectează capacitatea de a ţine sub control stresul şi o exacerbare a pesimismului, ascociată dispariţiei idealismului personal şi stimei de sine.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase