Home » Știință » O nouă cale pentru inversarea diabetului de tip 2 şi a fibrozei hepatice

O nouă cale pentru inversarea diabetului de tip 2 şi a fibrozei hepatice

O nouă cale pentru inversarea diabetului de tip 2 şi a fibrozei hepatice
Publicat: 07.02.2020
O echipă de cercetare a Univeristăţii Yale dinn Statele Unite au găsit într-o pereche de studii conexe o modalitate de a inversa diabetul de tip 2 şi fibroza hepatică la şoareci şi a demonstrat că procesele de bază sunt conservate la om, potrivit publicaţiei Medical Express.

În studiul anterior, cercetătorii au descoperit o legătură importantă între modul în care organismul răspunde la dietă şi diabetul de tip 2. Dieta „porneşte” un proces în organism în care două proteine ​​în special, TET3 şi HNF4α care se găsesc în ficat, determină producţia de glucoză din sânge. În diabetul de tip 2, acest „comutator” nu reuşeşte să se oprească când se termină dieta, aşa cum ar fi la o persoană care nu are diabet.

Cercetătorii au emis ipoteza că, dacă ar putea „să scadă” nivelul acestor două proteine, ar putea opri dezvoltarea diabetului. Huang şi echipa sa au injectat cobaii cu material genetic cunoscut sub numele de ARN-uri interferice mici ambalate în viruşi care au vizat TET3 sau HNF4β. Ei au descoperit că glicemia şi insulina au scăzut semnificativ – prin oprirea eficientă a diabetului.

Cercetătorii au remarcat că mai multe medicamente, cum ar fi metformina, sunt disponibile în prezent pentru a controla nivelul de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet . Dar acestea au o serie de efecte secundare neplăcute, iar pacienţii pot dezvolta rezistenţă la aceste medicamente.

„În momentul de faţă, nu există medicamente eficiente pentru tratamentul fibrozei”, a declarat Xuchen Zhang, MD, profesor asociat în patologie şi coautor în studiul fibrozei.

Următorul pas, a spus Huang, va fi identificarea subiecţilor pentru testarea TET3 şi HNF4α şi dezvoltarea celor mai eficiente molecule mici pentru a trata diabetul de tip 2 sau fibroza.

Ambele boli – diabetul de tip 2 şi fibroza ficatului şi a altor organe – sunt frecvente, dar există puţine opţiuni de tratament. Aproximativ 28 de milioane de persoane din SUA au diabet de tip 2, caracterizat prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, o afecţiune care poate duce la multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral şi insuficienţă renală.

Ciroza este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial şi este generată de fibroza hepatică – o acumulare de ţesut cicatricial pe ficat, a declarat coautorul James Boyer, MD, profesor şi director emerit al Yale Liver Center, potriivt Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase