Home » Știință » O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi

O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi

O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi
Publicat: 02.04.2020
O echipă de cercetători olandezi a depistat coronavirusul SARS-CoV-2 într-un sistem de canalizare înainte de constatarea primelor cazuri confirmate de infectare, lucru care ar putea fi o metodă de avertizare privind o eventuală transmitere, în comunităţi, a bolii COVID-19.

Monitorizarea sistemelor de canalizare se dovedeşte a fi un instrument bun pentru verificarea circulaţiei coronavirusului în comunităţi, în principal în zonele urbane.

Coranavirusul SARS-CoV-2 este adesea eliminat prin excremente de către persoanele bolnave. Chiar dacă este improbabil ca sistemul de canalizare să devină o rută importantă de transmitere a bolii, circulaţia din ce în ce mai mare a patogenului în comunităţi va amplifica posibilitatea scurgerii în sistemele de canalizare, au precizat reprezentanţii echipei de cercetători de la Institutul KWR pentru verificarea calităţii apei din oraşul olandez Nieuwegein, potrivit Bloomberg.

Cercetătorii au depistat material genetic specific coronavirusului într-o staţie de tratare a apelor reziduale din Amersfoort, pe 5 martie, înainte ca în oraşul situat la circa 50 de kilometri de Amsterdam să fie raportate primele cazuri de infectare. Autorităţile olandeze au confirmat primul caz de COVID-19 pe 27 februarie, iar după câteva zile angajaţi din sistemul medical s-au îmbolnăvit într-o zonă din sudul ţării, un indiciu privind transmiterea comunitară.

„Este important să fie colectate informaţii despre apariţia şi situaţia acestui virus în canalizare pentru a înţelege dacă există riscuri asupra angajaţilor din acest domeniu, dar şi pentru a stabili dacă monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată pentru verificarea circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în comunităţi. Aceste date pot completa actuala supraveghere clinică, limitată la pacienţii care au boala COVID-19 şi au cele mai severe simptome”, a explicat Gertjan Medema, şeful Secţiei de Microbiologie a Institutului KWR.

Este pentru prima dată când coronavirusul SARS-CoV-2 a fost depistat în canalizare. Monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi utilizată ca metodă de avertizare privind apariţia sau reapariţia COVID-19 în oraşe, afirmă oamenii de ştiinţă.

„Detectarea virusului în canalizare, chiar şi în cazurile în care prevalenţa COVID-19 este scăzută, arată că monitorizarea sistemelor de canalizare poate fi un instrument sensibil pentru depistarea circulaţiei virusului în rândul populaţiei”, precizează cercetătorii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Rata de mortalitate de coronavirus, mult mai mică decât s-a crezut iniţial. Persoanele de vârstă mijlocie au risc crescut – cel mai amplu studiu de până acum despre COVID-19

Om de ştiinţă: Măsurile luate de Italia în lupta cu COVID-19 par greşite

De ce imunitatea de turmă este ineficientă în cazul pandemiei de COVID-19?

Un aparat care ajută pacienţii COVID-19 să respire, creat într-o săptămână prin ”inversare”. Poate fi folosit în afara secţiilor ATI

20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele

Ce fel de tehnologii de urmărire foloseşte Israelul, dar şi alte ţări dezvoltate, pentru a combate epidemia de coronavirus. Se va opri urmărirea persoanelor după ce va trece pandemia?

Ce preţ are un ventilator pentru tratarea pacienţilor grav bolnavi de COVID-19

Primul video care arată ce se întâmplă mai exact în plămânii unui pacient bolnav de COVID-19. ”Oamenii trebuie să ia în serios”

Reputat profesor despre motivele pentru care se poate eşua în lupta împotriva COVID-19

Modul în care sistemul imunitar contribuie la vindecarea de COVID-19

Specialişti medicali de renume din străinătate, despre coronavirus: ”O epidemie de panică în masă”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase