Home » Știință » Mâncarea fast-food ne afectează capacitatea de a ne concentra

Mâncarea fast-food ne afectează capacitatea de a ne concentra

Mâncarea fast-food ne afectează capacitatea de a ne concentra
Alimentele bogate în grăsimi saturate afectează capacitatea de concentrare a celor care le consumă.
Publicat: 26.05.2020

Alimentele bogate în grăsimi saturate afectează capacitatea de concentrare a celor care le consumă.

Un studiu desfășurat de către oamenii de știință de la Universitatea Ohio a demonstrat faptul că alimentele bogate în grăsimi saturate, precum produsele fast food, și nu doar acestea, ne pot afecta capacitatea de a ne concentra, notează Science Daily.

În cadrul studiului, oamenii de știință au comparat rezultatele obținute de către 51 de femei la o serie de teste de atenție realizate la scurt timp după  ce au consumat alimente bogate în grăsimi saturate sau aceleași alimente preparate cu ulei de floarea soarelui, acesta conținând mai puține grăsimi saturate.

Oamenii de știință au vrut să dacă și în ce măsură trecerea bacteriilor intestinale în circuitul sanguin are un efect negativ asupra capacității de concentrare.

Din nefericire, datele arată că participantele în ale căror mostre de sânge au fost identificate bacterii au obținut scoruri scăzute indiferent de scorurile obținute.

„Cele mai multe lucrări anterioare privind efectul cauzativ al dietei au urmărit o perioadă de timp. Acest studiu s-a concentrat doar pe o masă, este remarcabil faptul că am identificat o diferență”, explică Annelise Madison, autoarea studiului și specialistă în psihologie clinică.

Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi

Cercetătorii explică faptul că în cadrul acestui studiu, deși au fost consumate alimente preparate cu ulei de floare soarelui, acestea prezintă totuși un nivel ridicat de grăsimi și că, în comparație cu o masă cu un conținut scăzut de grăsimi, ar oferi rezultate și mai clare ale declinului capacității de concentrare datorat grăsimilor saturate.

Participantele au mâncat alimente cu un conținut ridicat ridicat de grăsimi: ouă, biscuiți, cârnați de curcan și grăsimi care conțin 60 de grame de grăsime obținut fie din uleiul pe bază de acid palmitic, bogat în grăsimi saturate, fie din uleiul de floarea soarelui cu mai puține grăsimi saturate.

Ambele opțiuni au însumat 930 de calorii și au fost concepute pentru a imita conținutul diferitelor mese de fast-food.

La cinci ore după masă, participantele au dat un test de performanță a atenției, iar cercetătorii au putut stabili, pe baza mai multor runde că, în medie s-a observat o scădere cu 11% a capacități de a detecta anumiți stimuli importanți.

Legătura dintre anxietate și alimente

Cercetătorii sunt de părere că problema concentrării datorată grăsimilor saturate consumate se dovedește a fi mai importantă, mai ales în cazul persoanelor care apelează la mâncăruri cu grăsimi pentru a reduce din anxietatea asociată izolării.

„Ceea ce știm este că, atunci când oamenii sunt mai anxioși, unii dintre noi vor găsi alimente cu un conținut mare de grăsimi saturate mai ispititoare decât broccoli”, explică cercetătoarea.

„Știm din alte cercetări că depresia și anxietatea pot interfera și cu concentrarea și atenția. Când adăugăm asta, pe lângă masa bogată în grăsimi, ne-am putea aștepta ca efectele din lumea reală să fie și mai semnificative”, mai adaugă aceasta.

Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Citește și:

Nu toate grăsimile saturate sunt la fel: unele ne protejează de diabet, susţine un grup de cercetători
Ce efect au alimentele fast food asupra creierului copiilor?

Cultura fast food – Despre hamburgeri si arta de a trai pe indelete

Cinci strategii prin care restaurantele fast-food stimulează creşterea consumului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase