Home » Știință » NASA a decis care este locul din sistemul nostru solar unde există șanse mari să există forme de viață extraterestră

NASA a decis care este locul din sistemul nostru solar unde există șanse mari să există forme de viață extraterestră

Credit foto: Pixabay
Publicat: 29.06.2020

Un studiu recent sugerează că oceanele de pe Europa au condițiile necesare apariției vieții.

O echipă de cercetători de la NASA a ajuns la concluzia că Europa, unul dintre sateliții planetei Jupiter, prezintă condițiile ideale apariției vieții biologice în oceanele sale, notează Science Alert.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dezintegrarea radioactivă și forțele mareice, cauzate de apropierea de Jupiter, ar putea asigura existența apei lichide în ocenele planetei. Trebuie precizat faptul că datele NASA sugerează faptul că la suprafața planetei temperaturile pot coborî până la -140 de grade Celsius.

O posibilă țintă a căutărilor

În prezent cercetătorii nu pot stabili cum ar putea arăta formele de viață care ar putea să apară pe Europa sau pe Enceladus, un satelit al planetei Saturn. Totuși, condițiile de pe acestea se potrivesc cu cele din diferite modele teoretice, astfel că direcționare eforturilor către studierea celor doi sateliți se dovedește a fi justificată.

Dacă există viață pe cel puțin unul dintre cei doi sateliți, atunci această ar putea să apară în jurul hornurilor hidrotermale de pe fundul oceanelor, într-un mod asemănător celui de pe Pământ. În acele medii, formele de viață folosesc chemosinteza pentru a funcționa în locul convertirii energiei solare.

NASA urmează să trimită o misiune către Europa în 2024 și din acest motiv cercetătorii încearcă să identifice cele mai probabile semne ale existenței vieții extraterestre și modalități prin care acestea pot fi găsite.

Problema principală la care a încercat să răspundă studiul citat privește originea apei din oceanele Europei, cercetătorii ajungând la concluzia că aceasta ar putea proveni din materialele descompuse de către căldura datorată mareelor și a dezintegrării radioactive.

„Constatăm că diferite minerale pierd apă și volatile la adâncimi și temperaturi diferite. Am adăugat aceste substanțe volatile despre care se estimează că s-au pierdut din interiorul satelitului Europa și am constatat că acestea sunt în concordanță cu masa prevăzută a oceanului actual, ceea ce înseamnă că probabil sunt prezente în ocean”, notează cercetătorii în studiul lor.

Datele analizate sugerează că oceanele de pe Europa devin, din punct de vedere chimic, apropiate cu cele de pe Terra, ceea ce crește posibilitatea apariției vieții biologice. O necunoscută importantă a acestui studiu este cea legată de existența hornurilor hidrotermale, acestea indicând dacă Europa are sau nu activitatea vulcanică.

Studiul a fost prezentat în cadrul Goldschmidt Conference.

Citește și:

Europa, satelitul planetei Jupiter, ”aruncă” vapori de apă în spaţiu

Descoperirea de vapori de apă pe Europa, satelitul îngheţat al lui Jupiter, poate indica existenţa vieţii extraterestre

Un dispozitiv revoluţionar va căuta viaţă pe Europa, satelitul natural al lui Jupiter

Anunţ important al NASA: Sateliţi ai lui Saturn şi Jupiter conţin toate condiţiile pentru dezvoltarea vieţii. Sonda Cassini a descoperit hidrogen pe Enceladus. S-a detectat abur şi pe Europa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase