Home » Știință » Fizicienii au descoperit neutrinii ”lipsă” din adâncurile Soarelui

Fizicienii au descoperit neutrinii ”lipsă” din adâncurile Soarelui

Fizicienii au descoperit neutrinii ”lipsă” din adâncurile Soarelui
Credit foto: Pixabay
Publicat: 07.07.2020

Cercetătorii au identificat neutrinii produși de către ciclul carbon-azot al Soarelui.

Neutrinii sunt particule elementară a căror masă cu puțin mai mare de zero care are interacțiuni minime cu materia obișnuită. În fiecare secundă corpurile noastre și toată materia din jurul nostru este traversată de cîteva miliarde de astfel de particule care își au originea în reacțiile care țin Soarele în viață, notează Science Alert.

Studiile au dovedit faptul că neutrinii pot apărea din două surse: din fuziunea nucleară care duce la apariția heliului și din ciclul carbon azot. În general, cercetătorii pot primul tip de neutrini, în timp cel de-al doilea tip de neutrini a reprezentat o provocare

Experimentul Borexino

Borexiono este un  experiment de studiere a fluxurilor individuale de neutrini care își au originea în reacțiile solare. Cercetătorii care au lucrat la acest studiu explică faptul că au folosit această instalație pentru a detecta în premieră neutrinii produși de ciclul carbon-azot. De asemenea, aceștia mai explică astfel ar putea avea o imagine mai clară a cantității de metale din Soare.

„Măsurătorile prezentate de colaborarea Borexino reprezintă punctul culminant al unui efort eroic de a îndepărta zgomotele de fundal din detectorul lor pentru a măsura neutrinii din ciclul carbon-azot”, explică Lindsey Bignell, cercetător al Universității Naționale din Australia care nu a fost implicat în acest studiu.

Metalicitatea solară

Conținutul de metale al Soarelui reprezintă o problemă care preocupă comunitatea științifică și care încă nu a fost tranșată. „Aceste rezultate vor fi foarte importante pentru înțelegerea naturii Soarelui nostru și pot rezolva problema metalicității solare”, explică Bignell.

În prezent, modelele teortice și măsurătorile realizate prin diferite modele sugerează că această metalicitate ar putea fi în jur de 28%. Cu ajutorul unei metode care să folosească aceste informații despre neutrinii produși de ciclul azot-carbon oamenii de știință ar putea avea un răspuns definitiv.

„Utilizarea neutrinilor este avantajoasă deoarece nu este doar o modalitate independentă de măsurare a metalicității solare, dar este singura tehnică care este direct sensibilă la metalicitatea miezului Soarelui”, mai adaugă Bignell.

Studiul First detection of solar neutrinos from CNO cycle with Borexino a fost prezentat în cadrul conferinței virtuale Neutrino 2020.

Citește și:

Un experiment cu neutrino aduce noi dovezi legate de existenţa materiei întunecate

Trei experimente impresionante care au fost create pentru a captura şi a studia unele dintre cele mai mici particule: neutrino

Neutrinii pot apărea și în jurul găurilor negre active

O particulă subatomcă rară ar putea fi o formă potenţială a materiei întunecate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase