Home » Știință » Descoperire neașteptată într-un râu: bacteriile care consumă substanțele care cauzează cancer

Descoperire neașteptată într-un râu: bacteriile care consumă substanțele care cauzează cancer

Descoperire neașteptată într-un râu: bacteriile care consumă substanțele care cauzează cancer
Bacteria a fost găsite în noroi toxic unde consuma toxine periculoase pentru oameni.
Publicat: 22.08.2020

Bacteria a fost găsită în noroi toxic unde consuma toxine periculoase pentru oameni.

Râul Passaic, din  New Jersey, Statele Unite ale Americii, este unul dintre cele mai poluate cursuri de apă din lume și asta ca urmare a deversărilor, dar șia activităților industriale care au avut pe cursul său. O echipă de cercetători care încearcă să identifice o metodă de curățare a albiei de toxinele acumulate de-a lungul timpului anunță o descoperire neașteptată.

Oamenii de știință explică faptul că au descoperit în depunerile de pe fundul râului o bacterie neobișnuită, care pare a consuma toxinele periculoase aflate acolo.  Aceste toxine sunt numite dioxine și reprezintă un produs secundar extrem de periculos pentru sănătatea umană, studiile indicând faptul că acestea pot fi răspunzătoare pentru apariția diferitelor forme de cancer, notează Futurism.

O posibilă soluție pentru apele contaminate?

Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers, care au descoperit această bacterie, sunt de părere că ea ar putea fi modificată și adaptată astfel încât, în cele din urmă, să fie folosită pentru curățarea cursurilor de apă afectate de către activitățile industriale.

Mai exact, bacteriile extrag atomi de clor din Tetraclorodibenzo-p-dioxină, considerată cea mai toxică dioxină existentă. Fără atomii săi de clor, dioxina, care este un produs secundar al instalațiilor de fabricație chimică care au funcționat în zona râului Passaic, devine mult mai puțin periculoasă.

„Rezultatele noastre au arătat că, deși procesul este destul de lent, poate fi îmbunătățit și poate avea chiar potențialul de a elimina toate clorurile toxice din apă”, explică Rachel Dean, doctorandă și autoarea studiului care a dus la această descoperire.

Dean și echipa ei speră acum să-și dea seama ce se întâmplă la nivel molecular atunci când bacteriile descompun dioxina și îndepărtează atomii săi de clor. Identificând ce enzime sunt responsabile, Dean și colegii ei speră să dezvolte un tratament chimic care neutralizează dioxinele la zone în care cursurile de apă au fost poluate.

Studiul a fost publicat în Environmental Science & Technology.

Citește și:

Bacteriile devin mai periculoase în spațiu

Modul în care ne construim clădirile ar trebui regândit. O posibilă direcţie ar putea fi reprezentată de către bacterii, susţine un profesor american

Simbioză neobişnuită. Unii viermii şi bacteriile fac ”echipă” pentru a consuma metan

Inteligenţa artificială a identificat un compus care poate elimina mai multe specii de bacterii rezistente la antibiotice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase