Home » Știință » Lipsa de oxigen în tumori favorizează apariția metastazelor

Lipsa de oxigen în tumori favorizează apariția metastazelor

Publicat: 14.09.2020

Rezultatele indică o relație importantă între alimentarea cu oxigen a tumorilor și formarea metastazelor, oferind noi posibilități pentru dezvoltarea unor tratamente.

Metastazele sunt formate din celule canceroase care se desprind de tumora primară. Un grup de cercetare de la Universitatea din Basel, Elveția, a aflat că lipsa oxigenului reprezintă un factor declanșator al acestui fenomen. Rezultatele relevă o relație importantă între alimentarea cu oxigen a tumorilor și formarea metastazelor. Cercetătorii explică faptul că această cercetare poate deschide posibilitatea unor noi strategii de tratament împotriva cancerului, notează Medicalxpress.

Șansele de recuperare se înrăutățesc semnificativ atunci când o tumoare dezvoltă metastaze. Cercetările anterioare au arătat că metastazele sunt formate din grupuri de celule canceroase care se separă de tumora primară și migrează către noi țesuturi noi prin fluxul sanguin. Cu toate acestea, până acum s-a știut puțin despre motivul pentru care aceste grupuri de celule tumorale circulante (CTC) părăsesc tumorile originale în primul rând.

Rolul oxigenului în desprinderea celulelor tumorale

Grupul de cercetare al profesorului Nicola Aceto de la Departamentul de Biomedicină al Universității din Basel a demonstrat că lipsa de oxigen este responsabilă pentru separarea grupurilor CTC de tumoare. Acesta este un punct de plecare important pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru cancer.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au folosit șoareci care au fost modificați să sufere de cancer de sân. Ulterior cercetătorii au analizat aportul de oxigen din interiorul tumorilor acestora, care sunt echivalente cu țesutul cancerului uman, detașarea CTC-urilor și proprietățile lor biologice moleculare și celulare.

Analizele au dovedit că diferite zone ale unei tumori sunt alimentate cu niveluri diferite de oxigen: celulele canceroase private de lipsă de oxigen au fost găsite în zonele tumorii în care se aflau relativ mai puține vase de sânge: în centrul tumorii, precum și în zonele periferice.

Ulterior, echipa de cercetare a investigat grupurile CTC care s-au separat de aceste tumori și au constatat că în mod similar sufereau de o lipsă de oxigen. Acest lucru a dus la concluzia că celulele părăsesc tumora dacă nu primesc suficient oxigen. „Este ca și cum prea mulți oameni ar fi înghesuiți într-un spațiu mic. Câțiva vor ieși afară pentru o gură de aer proaspăt”, spune Aceto.

Această perspectivă i-a determinat pe cercetători să analizeze mai atent efectului tratamentului proangiogenic. Astfel, ei au stimulat formarea vaselor de sânge, stimulând astfel alimentarea cu oxigen a celulelor tumorale. Așa cum era de așteptat, numărul CTC separate a scăzut, șoarecii au prezentat mai puține metastaze și au trăit mai mult. trebuie precizat și faptul dar în același timp, tumora primară a crescut semnificativ în dimensiune.

„Dacă îi oferim tumorii suficient oxigen, celulele canceroase nu au niciun motiv să părăsească tumora și să formeze metastaze. Pe de altă parte, acest lucru accelerează creșterea tumorii primare”, concluzionează Aceto.

Studiul a fost publicat în Cells Reports.

Citește și:

O nouă formă de terapie atacă metastazele cancerului de sân care se formează în creier

Tratamentul cu molecule mici reduce apariția metastazei în cazul cancerului de colon

Poluanţii care favorizează dezvoltarea metastazelor cancerului de sân

Celulele cancerului mamar au fost transformate, cu succes, în grăsime. Procesul opreşte apariţia metastazelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase