Oamenii de știință au anunțat o nouă reușită extraordinară în domeniul supraconductibilității. Pentru prima dată, fizicienii au obținut fluxul fără rezistență al unui curent electric la temperatura camerei, anume 15 grade Celsius.
Reușita cercetătorilor a doborât recordul anterior atins la temperatura de – 23 grade Celsius și a adus posibilitatea supraconductibilității funcționale cu un pas mai aproape.
„Din cauza limitelor temperaturilor scăzute, materialele cu astfel de proprietăți extraordinare nu au transformat lumea într-un mod pe care mulți și l-ar fi imaginat”, a declarat Ranga Dias, fizician la Universitatea din Rochester.
„Cu toate acestea, descoperirea noastră va sparge aceste bariere și va deschide calea către multe potențiale aplicații”, a adăugat Dias.
Supraconductibilitatea a fost descoperită pentru prima oară în 1911, iar de atunci a devenit un scop urmărit cu fervoare al oamenilor de știință din domeniul fizicii materiei condensate.
Fenomenul este alcătuit din două proprietăți cheie. Prima este rezistența zero. De obicei, fluxul unui curent electric întâmpină un anumit grad de rezistență, la fel cum rezistența aerului împinge înapoi un obiect în mișcare. Cu cât conductibilitatea unui material este mai mare, cu atât are mai puțină rezistență electrică, iar curentul poate circula mai liber.
A doua proprietate este efectul Meissner, în care câmpurile magnetice ale unui material cu o stare de supraconductibilitate sunt eliminate. Acest lucru forțează liniile câmpului magnetic să se redirecționeze în jurul materialului. Dacă un mic magnet permanent este plasat deasupra unui astfel de material, forța de respingere a acestor linii de câmp magnetic îl va face să leviteze.
Posibilele aplicații ale supraconductibilității ar putea revoluționa lumea noastră, de la transportul Maglev (levitație magnetică) până la transferul de date și la rețele electrice fără pierderi. Însă, există o mare problemă, potrivit Science Alert.
Astfel de materiale sunt de obicei create și întreținute doar la temperaturi extrem de scăzute, mult sub cele găsite în natură. Păstrarea materialelor la aceste temperaturi este dificilă și costisitoare, ceea ce s-a dovedit a fi o barieră în calea implementării la scară largă a acestui fenomen.
Supraconductibilitatea fost observată în materialele din meteoriţi
O serie de meteoriți din întreaga lume au o origine comună
Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice
Un studiu a demonstrat: câmpurile magnetice pot fi folosite pentru tratarea depresiei