Home » Știință » Încă o substanţă cancerigenă, descoperită în medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale

Încă o substanţă cancerigenă, descoperită în medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale

Încă o substanţă cancerigenă, descoperită în medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale
Publicat: 05.03.2019
O a treia substanţă cancerigenă a fost descoperită în medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
Compania  indiană Hetero Labs Ltd a descoperit un nou compus toxic, N-Nitroso-N-metil-4-acid aminobutiric (NMBA), în 87 de loturi de comprimate losartan cu potasiu, pe care le-a retras de pe piaţă, potrivit anunţului făcut  de Food and Drug Administration (FDA), organismul american care supervizează alimentele şi medicamentele de pe piaţa din SUA.
 
Reprezentanţii companiei indiene Hetero Labs Ltd au afirmat că nu au fost raportate cazuri de pacienţi care să fi suferit din cauza medicamentului cu NMBA pe care l-au retras, potrivit Bloomberg.

Aceasta este a treia substanţă cu potenţial cancerigen, după  N-nitrosodietilamină (NDEA) şi N-nitrosodimetilamină (NDMA), descoperită în medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

În urmă cu câteva luni, la nivel mondial, medicamente care aveau în componenţă Valsartan, Losartan şi Irbesartan au fost restricţionate de la vânzare din cauza detectării în compoziţia lor a substanţelor NDEA şi NDMA. 
 
Potrivit FDA, prezenţa substanţelor cu potenţial cancerigen, cunoscute ca impurătăţi de nitrozamină, este rezultatul procesului de fabricare. Reprezentanţii agenţiei americane au precizat că există un risc scăzut de a face cancer pentru pacienţii care au luat medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale din categoria celor retrase. „Prezenţa unor asemenea impurităţi în produsele medicamentoase nu este acceptabilă”, a precizat Scott Gottlieb, din cadrul FDA.
 
Nitrozaminele sunt un grup de compuşi organici, în marea lor majoritate carcinogeni, care sunt  utilizaţi în fabricarea produselor cosmetice, pesticidelor, produselor din tutun şi cauciuc. 
 
În august 2018, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis retragerea de pe piaţa din România a medicamentelor care conţin substanţa activă Valsartan, produse de compania chineză Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, precizând că aceasta conţineau impurităţi cu potenţial carcinogen.
 
În octombrie 2018, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a decis să oprească importul în Uniunea Europeană al medicamentului Irbesartan fabricat de firma indiană Aurobindo Pharma, în care s-a descoperit impuritatea N-nitrozodietilamină (NDEA) care poate provoca cancer.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase