Home » Știință » Cercetătorii spun că există, de fapt, mai multe cronotipuri umane, nu doar „pasărea de noapte” și „ciocârlia”

Cercetătorii spun că există, de fapt, mai multe cronotipuri umane, nu doar „pasărea de noapte” și „ciocârlia”

Publicat: 01.01.2021
Cercetătorii spun că există, de fapt, mai multe cronotipuri umane, nu doar „pasărea de noapte” și „ciocârlia”
Sursa foto: Unsplash

Unii oameni sunt „păsări de noapte”, în timp ce alții sunt mai degrabă „ciocârlii” (persoane care se trezesc foarte devreme fără a avea nevoie de un ceas deșteptător).

Însă, nu toată lumea poate fi încadrată în aceste două categorii. Un nou studiu sugerează că există, de fapt, multiple „cronotipuri” distincte care definesc starea de veghe și de odihnă a persoanelor.

„Cronotipurile” (chronotypes) sunt manifestările comportamentale ale ritmului circadian din timpul zilei și nopții. Într-un fel, acestea sunt ceasurile interioare ale corpului și determină dacă suntem „păsări de noapte” sau „ciocârlii”.

„Această clasificare trebuie să fie reconsiderată și extinsă”

Cu toate acestea, viața nu este chiar atât de binară precum ar sugera aceste stereotipuri, iar unele dovezi sugerează că există cronotipuri alternative, nu doar cele care descriu oamenii mai activi dimineața sau noaptea.

„Cercetările privind diferențele cronobiologice și cronopsihologice sunt predominant concentrate pe cronotipurile de dimineață și de seară. Totuși, studiile recente sugerează că această clasificare trebuie să fie reconsiderată și extinsă”, a explicat cercetătorul Dmitry S. Sveshnikov, de la Universitatea RUDN din Rusia.

În noul studiu, Sveshnikov și colegii săi au analizat aproape 2.300 de participanți, majoritatea fiind studenți de la universitate. Participanții au fost rugați să-și identifice propriul cronotip luând în considerare șase tipuri posibile identificate în studii anterioare, desfășurate de unii dintre oamenii de știință din cazul de față.

Șase cronotipuri „confirmate pe deplin”

Având în vedere rezultatele, se pară că marea majoritate a participanților a identificat cele șase cronotipuri ipotetice propuse de cercetători, doar 5% dintre participanți spunând că nu se identifică prin niciunul dintre cronotipuri, potrivit Science Alert.

Cele șase cronotipuri, pe care cercetătorii le consideră acum „confirmate pe deplin” având în vedere rezultatele studiului, includ tipuri stabilite deja (dimineață și seară), precum și patru noi cronotipuri: tipul extrem de activ, tipul „somnoros” de zi, tipul activ de zi și tipul activ moderat.

Tipurile de dimineață au niveluri mai ridicate de energie dimineața, care apoi ajung la un nivel mediu până la mijlocul zilei, iar apoi atinge niveluri scăzute seara. Pe de altă parte, tipurile de seară arată niveluri scăzute de energie dimineața, care crește la un nivel mediu la mijlocul zilei, iar apoi ajunge la un nivel ridicat la lăsarea întunericului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit că paraziții de malarie rămân ascunși în organismul uman, în afara sezonului de țânțari

Organismul unei femei din SUA produce singur alcool prin urină. Este primul caz documentat

Premieră în medicină: Unui pacient i s-au oprit temporar toate funcţiile organismului

Rujeola resetează sistemul imunitar al organismului la nivelul de nou-născut

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase