Home » Știință » Astronomii spun că, în cele din urmă, alte stele vor fura planetele din sistemul nostru solar

Astronomii spun că, în cele din urmă, alte stele vor fura planetele din sistemul nostru solar

Publicat: 01.01.2021

După miliarde de ani, Soarele își va pierde din abilitatea de a păstra planetele din sistemul nostru solar, iar una câte una acestea vor pleca.

Este bine știut faptul că Soarele își va epuiza în cele din urmă combustibilul și se va transforma într-un gigant roșiatic. Bestia tot mai bătrână va înghiți Mercur, Venus, dar și cel mai probabil Terra și Marte. Însă, oamenii de știință au prezis recent care va fi soarta și pentru alte planete. Pe scurt, majoritatea vor pleca mai departe în căutare de „meleaguri mai bune”.

O serie de „interacțiuni stelare de survolare”

Atunci când Soarele se va extinde, acesta își va pierde în jur de jumătate din masă, astfel că forța sa gravitațională asupra altor planete va deveni slăbită. Asta înseamnă că planetele supraviețuitoare vor orbita cât mai departe de Soare și vor deveni mai predispuse la influența altor corpuri cerești.

Cu alte cuvinte, cel mai probabil va fi vorba de o serie de „interacțiuni stelare de survolare” care vor atrage treptat planetele în alte sisteme solare sau pur și simplu dincolo de forța gravitațională a Soarelui, au concluzionat cercetări recente publicate în The Astronomical Journal.

Peste cât timp vor avea loc toate aceste evenimente cosmice

Oamenii de știință din spatele studiului, de la Universitatea din California, Los Angeles, nu sugerează că noi stele se vor strecura pe lângă giganții gazoși din sistemul nostru solar și îi vor înșfăca. În schimb, nenumărate interacțiuni de survolare de-a lungul a miliarde de ani vor perturba treptat orbitele planetelor până când acestea vor fi separate de sistemul solar, potrivit Futurism.

Însă, toate aceste evenimente se vor produce în viitorul foarte îndepărtat, peste miliarde de ani. De asemenea, sistemul solar și galaxia Calea Lactee ar putea arăta extrem de diferit înainte ca aceste previziuni să se adeverească, în special după ce Calea Lactee va intra în coliziune cu Andromeda.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Probleme în astronomie. Cercetătorii nu pot explica ce forțe fac ca stelele să fie fierbinți chiar și după moartea lor

Un templu egiptean antic a dezvăluit noi stele și constelații necunoscute până acum

Ciocnirea a două stele neutronice ar fi rezultat în cea mai puternică kilonova observată vreodată

NASA: Jumătate dintre stelele asemănătoare Soarelui din Calea Lactee sunt înconjurate de lumi locuibile

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase