Home » Stiinta » Testarea celei mai puternice rachete a NASA s-a încheiat cu un eșec parțial

Testarea celei mai puternice rachete a NASA s-a încheiat cu un eșec parțial

Andreea Laciu 01.17.2021

NASA a înregistrat un eșec parțial în testarea motoarelor celei mai  puternice rachete construită vreodată. În cadrul testului desfășurat la sol, în 16 ianuarie, cele patru motoare au funcționat doar timp de un minut din cele opt prevăzute.

A fost prima testare a Space Launch System ( Sistemul de Lansare Spațială – SLS), mult așteptata rachetă pe care NASA intenționează să o folosească pentru zborul spațial uman necomercial.

În timpul testului, cele patru motoare cu combustibil lichid s-au oprit după un minut, deși era de așteptat să funcționeze circa opt minute. NASA nu a precizat din ce cauză s-au oprit motoarele mult mai devreme, dar a anunțat că software-ul „a acționat corespunzător”, iar testul a fost încheiat.

Anterior, NASA și Boeing, principalul contractor al SLS, au precizat că pentru a colecta toate datele necesare în acest prim test este nevoie ca motoarele să se aprindă pentru cel puțin 250 de secunde.

„În acest moment, testul a fost complet automatizat. În timpul aprinderii, software-ul de la bord a acționat corespunzător și a inițiat o oprire sigură a motorului”, a precizat NASA după testul Sistemului de Lansare Spațială încheiat mult mai devreme notează Fox News.

Datele culese în timpul acestei scurte probe urmează să fie analizate

Racheta este piesa centrală a programului Artemis al NASA, o misiune care pregătește trimiterea unui echipaj uman pe Lună.

Ce se întâmplă cu lansarea celei mai puternice rachete din istorie

În timpul acestei prime aprinderi, au fost testate doar motoarele cu combustibil lichid din centrul rachetei, fără propulsoarele de combustibil solid, care într-o zi vor ajuta la transportarea SLS pe ​​orbită. SLS este considerată cea mai puternică rachetă aprinsă vreodată pe Pământ.

Cu o înălțime de 98 de metri, SLS are un cap mai scurt decât rachetele Saturn V de 110 metri care au transportat astronauții pe Lună în anii 1960 și 70. Dar această rachetă este substanțial mai puternică, producând cu 15% mai multă forță în timpul decolării și a ascensiunii.

Ce capacitate are racheta lansată de NASA

Când va fi gata în totalitate, dacă totul merge bine, Space Launch System va avea capacitatea de a transporta mai mult de 27 de tone (24.000 de kilograme) pe Lună. Adică mult mai mult decât cele 24 de tone (22.000 de kg) pe care naveta spațială le-a transportat pe orbita joasă a Pământului. Asta deși, din punct de vedere tehnic, este mai puțin decât a transportat Saturn V pe lună.

Conform site-ului Space, în cazul SLS vorbim despre un motor mai bun în general, față de cele utilizate anterior de NASA. Acel lucru este posibil deoarece se irosește un procentaj mai redus din capacitatea de încărcare pentru rachete și combustibil.

Testul a încheiat un program de testare format din opt părți, pe care NASA l-a numit Space Launch System „green run”. Cea de-a șaptea parte, finalizată cu succes pe 20 decembrie 2020, a arătat că racheta poate fi încărcată cu 700.000 de galoane (2.65o.000 de litri) de combustibil lichid supraîncălzit, care poate fi apoi îndepărtat fără incidente.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul

NASA vrea să pună centrale nucleare pe Lună până în 2026

NASA a găsit o explicație pentru obiectul misterios care orbitează Pământul

Top 10 invenții ale NASA