Home » Stiinta » Brazilia testează eficiența vaccinării împotriva COVID-19 pe întreaga populație a unui oraș

Brazilia testează eficiența vaccinării împotriva COVID-19 pe întreaga populație a unui oraș

Mihaela STOICA 02.10.2021
Brazilia testează eficiența vaccinării împotriva COVID-19 pe întreaga populație a unui oraș
Credit foto: Shutterstock

Institutul de cercetări biomedicale Butantan din Brazilia începe să vaccineze împotriva infecției COVID-19 întreaga populaţie adultă a unui oraş, de circa 30.000 de locuitori. Proiectul face parte dintr-un studiu prin care se testează dacă rata infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 se reduce în urma campaniei de imunizare.

Institutul Butantan, aflat sub coordonarea guvernului din statul Sao Paulo, începe un studiu privind vaccinarea în masă a populaţiei adulte din Serrana, un oraş din acelaşi stat brazilian în care există o o rată mare de infectare, potrivit anunțului făcut de reprezentanţi guvernamentali și ai institutului, citaţi de Reuters.

Populația adultă din Serrana urmează să fie imunizată împotriva COVID-19 cu serul CoronaVac dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech, care este deja folosit la nivel naţional în campania în care sunt vaccinați lucrătorii medicali din prima linie şi categoriile vulnerabile de populaţie.

Studiul vrea să verifice dacă vaccinul CoronaVac reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2

Guvernatorul statului Sao Paulo, Joao Doria, a declarat că, dincolo de a arăta siguranţa şi eficacitatea vaccinului CoronaVac, care previne toate cazurile severe şi aproximativ jumătate din cazurile mai uşoare, studiul va încerca totodată să demonstreze dacă administrarea serului reduce și transmiterea virusului SARS-CoV-2.

„Acesta este încă un pas important care va oferi noi răspunsuri cu privire la vaccin”, a afirmat Dimas Covas, directorul Institutului Butantan.

Potrivit acestuia, studiul va începe în 10 februarie, când vor fi vaccinate primele persoane din oraș, iar primele rezultate urmează să fie disponibile în aproximativ trei luni.

Femeile însărcinate şi cele care alăptează, copiii şi adolescenţii sub 18 ani şi persoanele care au avut febră în ultimele 72 de ore nu vor putea să participe la acest studiu.

Brazilia se confruntă cu o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 care a început să se răspândească și în alte părți ale lumii. După ce au anunțat primul caz din Canada de infecție COVID-19 cu varianta braziliană, autoritățile de sănătate din Toronto au afirmat că se crede că este mult mai transmisibilă decât variantele din Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit Global News.

Vă recomandăm să citiți și:

Test rapid, care identifică trei tulpini COVID-19 în două ore, dezvoltat în Italia

Johnson & Johnson a cerut autorizarea vaccinului cu doză unică împotriva COVID-19

Vaccinul Sputnik V al rușilor a demonstrat o eficiență de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Israelul a extins vaccinările împotriva COVID-19 la tinerii de peste 16 ani