Home » Știință » Un studiu a descoperit o legătură între acest aliment preferat de mulți și un risc crescut de demență

Un studiu a descoperit o legătură între acest aliment preferat de mulți și un risc crescut de demență

Un studiu a descoperit o legătură între acest aliment preferat de mulți și un risc crescut de demență
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 28.03.2021

Un studiu recent a descoperit o posibilă legătură între o dietă bogată în carne procesată (bacon, hotdog, etc.) și un risc crescut de apariție a demenței mai târziu în viață.

Probabil nu este surprinzător pentru nimeni că hotdogii, chipsurile și băuturile carbogazoase nu sunt printre cele mai sănătoase alegeri pe care le poți face. Însă, oamenii de știință de la Universitatea din Leeds și Yale au descoperit că ar putea exista o legătură mai specifică între carnea procesată și sănătatea cognitivă decât au crezut experții până acum.

După ce au analizat obiceiurile alimentare și datele genetice ale aproximativ 494.000 de voluntari, cercetătorii au găsit o legătură specifică între carnea procesată și demență. Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition. Acesta este primul studiu care distinge între diferite tipuri de carne. Astfel, rezultatele ar putea permite medicilor să ajute pacienții să facă alegeri mult mai sănătoase.

Nu pare să existe o legătură între demență și consumul de carne în general

Interesant este că nu pare să existe o legătură între demență și consumul de carne în general sau între demență și alte tipuri de carne. Cercetătorii au identificat o genă specifică riscului de demență. Însă, prezența acelei gene nu a părut să crească sau să reducă rolul dietei.

Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să îți arunci imediat toți hotdogii din frigider. Identificarea unei legături între două lucruri, în acest caz consumul excesiv de hotdogi și afecțiuni neurologice, nu înseamnă neapărat că există o relație cauzală.

De ce este util noul studiu?

De asemenea, cercetările privind nutriția au fost dintotdeauna dificile și susceptibile la tot felul de erori. Asta este adevărat în special atunci când oamenii sunt întrebați ce au mâncat după ce faptul a fost deja consumat, potrivit Futurism.

Însă, noul studiu este util pentru cercetătorii care caută să înțeleagă mai bine modul în care dieta noastră ne influențează sănătatea mai târziu în viață. Desigur, dacă vrei câteva felii de bacon la micul dejun, rămâi fără grijă pentru că s-ar putea să nu fie chiar cea mai proastă idee.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mai multă brânză și o cantitate moderată de vin, zilnic, ar putea preveni demența mai târziu – studiu

Oamenii de știință au descoperit o formă genetică rară de demență

Tulburarea de stres post-traumatic poate crește riscul de demență

COVID-19 poate provoca o serie de probleme neurologice, precum demenţa sau psihoza – studiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase