Home » Știință » La ce simptome trebuie mers la medic urgent după vaccinare

La ce simptome trebuie mers la medic urgent după vaccinare

La ce simptome trebuie mers la medic urgent după vaccinare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.04.2021

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate persoanele începând cu vârsta de 18 ani. Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a vorbit despre simptomele care ar trebui să îi ducă pe cei vaccinați de urgență la medic.

O durere de cap puternică sau abdominală, ce nu cedează la tratament, pete pe picioare, durere în piept sau dificultate la respirație sunt simptome care trebuie să alarmeze o persoană vaccinată că ar putea suferi o tromboză, spune col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a explicat, la ce simptome trebuie să intrăm în alertă și să mergem la medic, după vaccinare, pentru că riscăm să suferim o tromboză.

„Să monitorizăm fiecare dintre noi aceste semne și simptome de alarmă”, a afirmat el, precizând că semnele de alarmă sunt:

  • o durere importantă de cap care apare la trei zile de la vaccinare și care persistă și se accentuează în ciuda unui tratament obișnuit, care se poate asocia cu tulburări de vedere
  • dureri abdominale importante, persistente, durere în piept,
  • dificultăți la respirație
  • edeme ale membrelor inferioare
  • apariția de pete
  • acele pete hemoragice în afara locului de administrare sunt semne de alarmă care pot anunța un asemenea eveniment trombotic

Coordonatorul CNCAV spune că acestea sunt semne comune cu toate evenimentele trombotice, care au sau nu legătură cu vaccinarea.

Ar trebui făcute analize înainte de vaccinare?

Autoritățile nu pot recomanda un set de analize care să fie făcute înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, tocmai pentru că nu a fost identificat un profil de risc.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, întrebat, joi, dacă oamenii nu ar trebui să își facă analize înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, a răspuns că experții au analizat la nivel internațional toate cele 222 de cazuri raportate și nu au identificat un profil de risc, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost înregistrate la persoane sub 60 de ani, mai ales la femei.

„Vaccinul de la compania AstraZeneca a fost folosit pentru persoanele cu vârste de până în 55 de ani sau chiar până la 60 sau 65 de ani, în funcție de recomandările fiecărei țări în parte. Experții nu au recomandat în momentul de față o impunerea unei limite de vârstă”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când jurnalistul i-a atras atenția că a întrebat altceva, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că din moment ce nu au fost identificați factori de risc, autoritățile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute anterior vaccinării.

Vaccinarea cu AstraZeneca continuă pentru toate categoriile de vârstă în România

România a decis să administreze vaccinul AstraZeneca tuturor persoanelor, indiferent de vârstă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că în România situația epidemiologică generată de pandemie este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi și peste 150 de decese.

„Se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19 2,5 persoane decedează. Practic aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. Din păcate s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19 inclusiv la rândul populației tinere”, a afirmat Gheorghiță.

Acesta a reiterat ideea că evenimentele trombotice raportate sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc categoric riscurile care survin după vaccinare.

„Este foarte important să continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne poate duce în fața unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care dorim cu toții să o atingem tocmai pentru a stopa și a diminua efectele nocive ale pandemiei mai mult”, a afirmat medicul.

În urma ședinței de lucru care a avut loc joi, România continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

De asemenea, persoanele vaccinate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin, iar persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.

„De asemenea, în urma investigațiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a declarat Gheorghiță.

EMA a decis că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. EMA a precizat clar că nu s-au identificat factori de risc legaţi de sex, de vârstă, motiv pentru care nu au fost restrânse condiţiile de utilizare. Cu toate acestea, Spania, Italia şi Belgia au limitat utilizarea vaccinului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase