Home » Știință » Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii

Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii

Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 16.05.2021

Planeta noastră, după cum probabil ați auzit, nu o duce prea bine. Însă, amploarea amenințărilor create de schimbările climatice globale și pierderea biodiversității cauzate de omenire ar putea fi mult mai grave decât înțeleg oamenii, potrivit unui articol publicat în jurnalul Frontiers in Conservation Science.

Cercetătorii avertizează că ne așteaptă un „viitor înfiorător” marcat de extincție în masă și posibil chiar și sfârșitul omenirii.

„Umanitatea cauzează o pierdere accelerată a biodiversității și odată cu aceasta Pământul își pierde abilitatea de a mai susține viața complex. Însă, mare parte din oameni nu înțeleg amploarea acestei pierderi, în ciuda eroziunii constante a civilizației umane”, a explicat Corey Bradshaw, autor al articolului și ecolog la Universitatea Flinders din Australia.

Amploarea amenințărilor, dificil de înțeles și acceptat chiar și pentru experți

O provocare este reprezentată de sistemele politice și economice ale lumii care sunt concepute pentru a se concentra pe obiective de termen scurt. Oamenii de știință argumentează că tocmai acest fapt cauzează problemele de termen lung ale schimbărilor climatice, pierderea biodiversității și distrugerea ecologică ce rămâne nesoluționată.

„De fapt, amploarea amenințărilor asupra biosferei și toate formele sale de viață este atât de însemnată încât este dificil de înțeles și acceptat chiar și pentru cei mai bine informați experți. Problema este agravată de ignoranța și interesele de termen scurt, acumularea de bogății și interesele politice împiedicând acțiunile care sunt cruciale pentru supraviețuire”, a mai adăugat Bradshaw.

O chestiune de viață și de moarte

„Majoritatea economiilor funcționează pe principiul că, deocamdată, contracararea este mult prea costisitoare pentru a fi agreabilă din punct de vedere politic. Alături de campaniile de dezinformare care au ca scop protejarea profitului pe termen scurt, este puțin probabil că schimbărilor de care avem nevoie vor fi făcute în timp util”, a precizat Paul Ehrlich, autor al articolului și biolog la Universitatea Stanford.

Articolul „tulburător” este o chestiune de viață și de moarte, a subliniat și Dan Blumstein, un alt autor și ecolog la Universitatea din California, Los Angeles, potrivit Futurism.

„Ceea ce spunem noi poate că nu este foarte plăcut și într-adevăr este înfiorător. Însă, trebuie să fim sinceri și preciși dacă vrem ca omenirea să înțeleagă imensitatea provocărilor care ne așteaptă”, a adăugat Blumstein.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pietrele Îndrumătoare din Georgia, monumentul misterios care intrigă omenirea de zeci de ani

Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii

Omenirea își pierde abilitatea de a se reproduce. Ce este de vină pentru declinul ratei de fertilitate

Ce mesaje a trimis omenirea până acum extratereștrilor?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase