Home » Știință » Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator

Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator

Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 11.07.2021

O companie din SUA a anunțat producerea primului lapte matern din celule umane cultivate în laborator. Reprezentanții companiei susțin că produsul este mult mai hrănitor decât formulele de lapte din prezent.

BIOMILQ, o nouă companie cu sediul în Carolina de Nord, consideră că a găsit soluția la marea problemă a sintetizării laptelui matern în afara sânilor, care până acum nu a putut fi obținut.

„Laptele uman este extrem de complex atât în ​​compoziție, cât și în structură, ceea ce a făcut imposibilă reproducerea în afara corpului mamei care alăptează”, a afirmat dr. Jennifer Smilowitz, consilier tehnic al BIOMILQ.

Totuși, utilizarea celulelor mamare umane pentru a genera laptele permite producerea, din abundență, a unor macronutrienți benefici care nu se regăsesc în opțiunile de formulă care înlocuiesc în prezent laptele matern atunci când sunt probleme de alăptare. Potrivit BIOMILQ, procesul de producție a acestui lapte este mult mai bun pentru mediu decât alternativele.

„Ultimele noastre cercetări demonstrează că o mare parte din complexitatea laptelui poate fi realizată prin reproducerea relației dintre celulele care îl produc și condițiile pe care le experimentează în interiorul corpului în timpul lactației”, a spus dr. Leila Strickland, co-fondatorul companiei.

Laptele din celule crescute în laborator nu îl înlocuiește pe cel matern

Deși laptele a fost creat utilizând celule umane, nu este exact același lucru. BIOMILQ se potrivește îndeaproape cu macronutrienții din laptele matern normal, conținând oligozaharide extrem de importante din laptele uman și alte ingrediente active care nu se găsesc în formulă.

Totuși, laptele matern este un cocktail unic de substanțe nutritive, anticorpi și proteine ​​pe care mama le produce de-a lungul lactației și diferă de la o persoană la alta. Oricât de mult ar încerca, laptele tip formulă și cel cultivat în laborator probabil nu vor reproduce acest lucru, notează IFL Science.

Compania recunoaște acest luru, afirmând că laptele lor este o alternativă bună pentru persoanele care nu pot alăpta, și nu un înlocuitor.

Credit foto: Shutterstock

Laptele din celule crescute în laborator poate avea beneficii pe care laptele matern nu le are, inclusiv lipsa completă a toxinelor din mediul înconjurător sau de la medicamentele eliberate pe bază de rețetă care pot ajunge în laptele matern normal.

Încrezătoare în noul produs, echipa companiei este concentrată acum asupra aspectelor legate de reglementărilor stricte pe care laptele trebuie să le treacă înainte să ajungă pe rafturile supermarketurilor, dincolo de extinderea capacității de  producție pentru a satisface cererea destul de mare dacă se va stabili că este sigur și eficient.

De asemenea, trebuie precizat faptul că anunțul privind producerea laptelui din celule cultivate în laborator a fost făcut de companie și că nu a fost făcut public niciun studiu despre procesul de fabricare sau despre produs.

Acest tip de lapte vine pe noul val al inovațiilor alimentare, carnea cultivată în laborator fiind deja în multe supermarketuri și restaurante din lume.

Vă recomandăm să citiți și:

O substanţă din laptele matern ar putea vindeca cancerul. Cum acţionează în contact cu celulele tumorale

Prima țară care a acceptat comercializarea cărnii crescute în laborator

Un start-up din Israel vrea să producă carne în spațiu

KFC va vinde carne de pui printată

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase