Home » Știință » Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer împotriva variantei Delta a scăzut în Israel. Este însă eficientă împotriva formei severe de COVID-19

Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer împotriva variantei Delta a scăzut în Israel. Este însă eficientă împotriva formei severe de COVID-19

Imunitatea oferită de vaccinul Pfizer împotriva variantei Delta a scăzut în Israel. Este însă eficientă împotriva formei severe de COVID-19
Credit foto: Profimedia
Publicat: 08.07.2021

Eficacitatea vaccinului Pfizer / Biontech împotriva cazurilor ușoare de COVID-19, cauzate de infectarea cu varianta Delta a coronavirusului, pare să fie în scădere. Din fericire, vaccinul pare să aibă o eficiență mare împotriva cazurilor severe.

O analiză efectuată de site-ul israelian Ynet, pe baza cazurilor de COVID-19 raportate de Ministerul Sănătății în perioada 2 mai – 5 iunie 2021, arată că eficacitatea vaccinului Pfizer / Biontech împotriva infecției COVID-19 era de circa 94%.

Din raportările făcute începând cu 6 iunie se pare că eficacitatea vaccinului a scăzut la circa 64%. Dacă este vorba de spitalizările (cazuri severe de COVID-19 cu varianta Delta) înregistrate de la acea dată se pare că protecția oferită de ser a scăzut numai de la 98,2% la 93%.

În timp ce scăderea eficacității reprezintă o preocupare, este important de precizat că ar putea exista mai mulți factori de luat în calcul și de aceea trebuie așteptate mai multe date pentru a trasa o imagine completă.

Noi potențiale măsuri de distanțare socială

Guvernul israelian ia în calcul reintroducerea măsurilor de distanțare socială. Acestea au fost ridicate la jumătatea lunii iunie, însă reguli precum utilizarea măștilor în spații închise au revenit în 25 iunie. Încă nu s-a luat o decizie privind o campanie de vaccinare cu a treia doză, deși procentul persoanelor vaccinate, foarte ridicat, rămâne sub pragul pentru imunitatea de turmă (imunitatea de grup).

Anterior, Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a anunțat că este posibil ca persoanele vaccinate împotriva COVID-19 să primească o a treia doză în 12 luni de la imunizare pentru a fi pe deplin protejați.

Infecții majore sunt de așteptat pur și simplu pentru că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, potrivit IFL Science. Pericolul constă în faptul că infecțiile se pot propaga într-o populație unde nu există imunitate de grup. Totodată, ar putea apărea o nouă variantă a bolii, împotriva căreia vaccinurile sunt ineficiente. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Vă recomandăm să citiți și:

Marea Britanie amplifică vaccinarea: antigripal odată cu rapelul anti-COVID-19

Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi

Avertisment OMS: un nou val de COVID este iminent, varianta delta se răspândește în Europa

Eficacitatea împotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, mai scăzută pe tulpina Delta

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase