Home » D:News » 6 motive pentru care imunitatea de turmă în absența unui vaccin este o idee periculoasă

6 motive pentru care imunitatea de turmă în absența unui vaccin este o idee periculoasă

6 motive pentru care imunitatea de turmă în absența unui vaccin este o idee periculoasă
Credit foto: Unsplash
Publicat: 17.11.2020

În teorie, imunitatea de turmă împiedică răspândirea unui agent patogen într-o anumită comunitate.

Este o perspectivă tentantă să credem că imunitatea de turmă ar putea pune capăt pandemiei coronavirusului. Dacă s-ar obține adevărata o astfel de formă de protecție, coronavirusul nu s-ar mai răspândi și am putea reveni, mai mult sau mai puțin, la viața normală așa cum o știam înainte.

Din nefericire, acest tip de imunitate este dificil de obținut și asta deoarece poate fi obținut doar în două moduri: îmbolnăvind mulți oameni sau oferind multor oameni un vaccin eficient și sigur. Scopul este același: să obținem o majoritate considerabilă a populației rezistentă la infecții, astfel încât o boală să nu se mai răspândească printre indivizi, notează Science Alert.

Epidemiolog Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard oferă șase motive pentru care imunizarea de turmă în lipsa unui vaccin se dovedește a fi o idee proastă.

1. Este imposibilă infectarea întregii populații, în plus este prea periculoasă

Experții subliniază faptul că îmbolnăvirea întregii populații a unui oraș sau a unui stat cu COVID-19 se dovedește a fi un demers aproape imposibil și mai ales foarte periculos. De ce susțin ei asta? Deoarece, după cum arată statisticile tinerii, în general, nu se află printre cei infectați. În plus, după cum arată aceleași statistici, dar și cazurile punctuale din căminele de bătrâni, aceștia se află în cel mai mare pericol de infectare, dar și de deces din cauza virusului.

2. COVID-19 are efecte pe termen lung care vor pune presiune pe sistemele medicale pentru o perioadă îndelungată

COVID-19 nu se rezumă la doar a ucide, de asemenea, are efecte devastatoare pe termen lung asupra multor dintre supraviețuitorii săi, inclusiv probleme neuronale, căderea părului, umflarea degetelor, pierderea mirosului și erupții pe piele. În plus, după cum arată rapoartele medicale, COVID-19 poate să înrăutățească problemele asociate maladiilor cronice, ajungându-se chiar și la deces.

3. Cercetătorii încă nu au aflat de ce și cum omoară COVID-19

Este imposibil de aflat pentru oamenii de știință, înainte ca cineva să se infecteze cu acest coronavirus, care este adevăratul lor risc. Statisticile arată că persoanele în vârstă care suferă de diferite maladii se află în pericol, dar de asemenea au murit și copii și tineri, ceea ce complică orice analiză legată de modul în care coronavirusul ne pune în pericol.

4. Carantina împiedică răspândirea virusului

Blocajele, deși sunt o măsură extremă de combatere a bolilor, au salvat zeci de mii de vieți în întreaga lume. Din nefericire, această măsură vine la pachet și cu o serie de probleme. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, și-au închis afacerile, nu au primit îngrijiri medicale adecvate, au experimentat mai multe probleme de sănătate mintală și chiar au dezvoltat dependențe.

5.  Limitarea răspândirii virusului este posibilă

Cercetătorii subliniază faptul că măsurile instituite de către autorități printre care se numără distanțare socială, evitarea mulțimilor și folosirea măștilor pot să reducă transmitere virusului. State precum Australia, Noua Zeelandă și chiar China au reușit să atingă zero sau aproape de zero noi cazuri de COVID-19, în timp ce în alte zone ale lumii numărul de cazuri crește exponențial.

6. Suntem departe de o infectare în masă, iar imunizarea nu este definitivă

SUA, de exemplu, ca peste tot în lume, mai are încă un drum lung de parcurs pentru a atinge chiar și unele dintre cele mai mici praguri de imunitate ale turmei, care necesită expunerea a cel puțin 50% din populație și, ulterior, imunizarea acesteia. În cel mai bun caz, doar în jur de 10% până la 20% dintre oamenii din întreaga țară au fost expuși.

Dar chiar dacă toată lumea ar fi expusă la virus, imunitatea naturală a turmei probabil că tot nu ar funcționa. Acest lucru se datorează modului în care imunitatea noastră împotriva tuturor coronavirusurilor, de la răcelile obișnuite la acest nou coronavirus scade în timp. Imunitatea la acest virus prin infecție anterioară nu este definitivă sau durabilă: sunt posibile reinfecții cu coronavirus și se întâmplă deja în unele cazuri rare.

Citește și:

Ce este imunitatea de turmă?

Imunitatea celulelor T împotriva COVID-19, prezentă la adulți la șase luni de la infecția inițială

Un om de știință rus s-a infectat pentru a doua oară cu COVID-19, pentru un experiment de imunitate

Anticorpii COVID-19 scad semnificativ după câteva luni, sugerând că imunitatea de grup ar fi greu de obținut

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase