Home » Știință » Rusia propune construirea unei centrale nucleare pe Marte

Rusia propune construirea unei centrale nucleare pe Marte

Sursa foto: Roscosmos
Publicat: 14.07.2021

Conceptul utilizării energiei nucleare pentru a crea o prezență umană în alte lumi din Sistemul Solar continuă să persiste.

Spre exemplu, o filială a agenției spațiale rusești Roscosmos a propus recent construirea unei centrale nucleare pe planeta Marte, menită să alimenteze o viitoare bază a Rusiei pe Planeta Roșie.

GALERIE FOTO

Filiala, Oficiul pentru proiectarea arsenalului, mai recomandă implementarea acelorași tehnologii gândite pentru Zeus, un „remorcher spațial interplanetar”, pentru a alimenta reactorul nuclear de pe suprafața marțiană.

Testarea „remorcherului spațial” ar putea începe în 2030

Uriașul „remorcher spațial” este menit să se folosească de sistemul de propulsie pentru a livra încărcături în Sistemul Solar. La începutul acestui an, Dmitry Rogozin, șeful agenției Roscosmos, a sugerat că Zeus ar putea vizita și alte planete, inclusiv Jupiter, pentru a căuta viața extraterestră. Rusia speră să înceapă testarea acestui sistem în jurul anului 2030.

Oficiul pentru proiectarea arsenalului propune acum ca Zeus să trimită o centrală nucleară separată pe Planeta Roșie. Centrala ar putea fi coborâtă pe suprafața marțiană cu ajutorul unei parașute.

Ce planuri ambițioase are Rusia pentru următorii 10 ani?

În ciuda unor limitări serioase de buget (potrivit publicației Sputnik, țara a cheltuit mai puțin de o zecime pe programul său spațial în comparație cu finanțarea alocată de Guvernul SUA pentru NASA în 2020), agenția spațială a Rusiei a anunțat recent planuri ambițioase pentru următorii 10 ani, inclusiv lansarea unei stații spațiale rusești, misiuni cu echipaj și fără către Lună, și chiar și construirea unei baze marțiene în colaborare cu China, potrivit Futurism.

Desigur, Rusia mai are numeroase obstacole de depășit înainte să trimită un „remorcher spațial nuclear” pe planeta Marte. Însă ambițiile există, iar cu voința politică potrivită poate că Rusia va găsi o cale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?

Elicopterul Ingenuity trimis de NASA pe Marte a surprins imagini uimitoare cu Planeta Roșie

Marte ar fi putut găzdui viață. Descoperirea făcută de roverul Curiosity al NASA pe Planeta Roșie

O carte din 1952 a prezis că „Elon” va domni peste Marte, într-o zi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase