Home » Știință » O filmare cu momentul exploziei modulului rusesc Pirs, virală pe rețelele de socializare

O filmare cu momentul exploziei modulului rusesc Pirs, virală pe rețelele de socializare

O filmare cu momentul exploziei modulului rusesc Pirs, virală pe rețelele de socializare
Nava de aprovizionare a Rusiei Progress 77 cu compartimentul de andocare Pirs atașat este ilustrată în timpul coborârii lor în atmosfera Pământului pe 26 iulie 2021, când se aflau la 430 de kilometri deasupra sudului Oceanului Pacific/Credit foto:Thomas Pesquet / ESA / NASA
Publicat: 10.08.2021

Din postul său de observație de pe Stația Spațială Internațională, un astronaut francez a observat și surprins ulterior pe o cameră de luat vederi un modul spațial rus de dimensiuni mari care se face praf și pulbere într-o ploaie de scântei.

Pagina de Facebook a Agenției Spațiale Europene arată în secvențe derulate rapid, filmate de Thomas Pesquet, spulberarea, pur și simplu, a modulului numit Pirs.

„Vedeți în mod clar bucăți mai mici de metal topit plutind și explozia de lumină ce însoțește distrugerea vehiculului”, a scris Thomas Pesquet în postarea sa.

Astronauții au putut asista la distrugerea modulului  Pirs timp de aproximativ șase minute, cât a durat filmarea făcută de Thomas, potrivit livescience.com.

Retras din activitate după aproape 20 de ani

Pirs a fost retras din activitate după aproape 20 de ani petrecuți la bordul stației spațiale. A ajuns pe orbita la 14 septembrie 2001, la puțin timp după lansarea care a avut loc de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, împreună cu o navă spațială Progress, modificată, ca partea superioară a rachetei Soyuz-U. Trei zile mai târziu, a andocat cu modulul de serviciu Zvezda, devenind al șaselea modul presurizat al complexului orbitant.

Modulul Pirs a fost înlocuit de mult mai modernul modul științific rus, numit Nauka. Modulul, care a așteptat vreme de 13 ani să fie lansat din pricina  diverselor probleme tehnice pe care le avea, a creat panică, recent, în rândul astronauților când o manevră imprudentă a determinat înclinarea Stației Spațiale Internaționale.

Imediat după incident, reprezentanții NASA au subliniat în repetate rânduri că echipajul Expediției 65 nu a fost niciodată în pericol și că înclinarea a fost corectată rapid. „Schimbarea a avut loc destul de lent pentru a trece neobservată de membrii echipajului de la bord și toate celelalte sisteme de stații au funcționat normal pe parcursul întregului eveniment”, a declarat agenția pentru Space.com.

Citește și:

SpaceX și Elon Musk au primit contractul pentru prima misiune NASA pe satelitul Europa

Nava spațială Lucy a NASA începe pregătirile pentru lansare

Se pun bazele primelor module ale viitoarei stații spațiale comerciale internaționale

Piromani în spaţiu. NASA studiază modul în care diferite substanţe ard în spaţiu pentru a face navetele spaţiale mai sigure şi mai eficiente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase