Home » Știință » Talibanii pot pune mâna pe cea mai faimoasă comoară din Afganistan. Ce conține aceasta

Talibanii pot pune mâna pe cea mai faimoasă comoară din Afganistan. Ce conține aceasta

Publicat: 26.09.2021

Odată cu preluarea Afganistanului de către talibani, rămășițele arheologice ale țării s-ar putea să dispară, chiar dacă grupul islamic a pecizat că nu vrea să le jefuiască sau să le distrugă în mod intenționat.

Unele informații sugerează că talibanii vânează, deja, una dintre cele mai faimoase comori ale țării, numită „Comoara bactriană”. Este o colecție de peste 20.000 de artefacte, multe din aur, care au fost găsite în morminte vechi de 2.000 de ani, într-un sit numit Tillya Tepe, în 1978. Comoara a fost păstrată în Muzeul Național al Afganistanului și a fost expusă la Palatul Prezidențial. Dar, potrivit rapoartelor nu se știe unde este păstrată, relatează Live Science.

Alte rămășițe arheologice includ Mes Aynak, un oraș budist care a prosperat în urmă cu aproximativ 1.600 de ani. Orașul era situat de-a lungul renumitului Drum al Mătăsii și era folosit atât pentru comerț, cât și pentru rugăciune. Multe mănăstiri antice budiste și alte artefacte budiste antice sunt îngropate acolo.

În perioada în care au condus Afganistanul, între 1996 și 2001, talibanii au distrus multe dintre aceste artefacte budiste, inclusiv două statui masive din secolul al VI-lea, cunoscute sub numele de „Budda din Bamiyan”, săpate într-o stâncă. Grupul extremist a folosit rachete, proiectile lansate de tancuri și dinamită pentru a doborî statuile.

Orașul Mes Aynak, în pericol

Și Mes Aynak este în pericol, după ce echipamentele utilizate pentru excavare și conservare de la locul respectiv au dispărut, iar talibanii au vizitat situl în scopuri necunoscute.

„Situația patrimoniului cultural nu este în regulă, pentru că în acest moment nimeni nu se ocupă de situri și monumente. Toate siturile arheologice din Afganistan sunt expuse riscului. Nu se face nicio monitorizare, niciun tratament și nu sunt îngrijite, toate departamentele din toată provincia fiind închise, fără bani și alte facilități”, a spus Khair Muhammad Khairzada, un arheolog care a condus săpăturile la Mes Aynak.

China deține drepturi miniere în zonele din apropiere și chiar înainte ca talibanii să preia puterea în Afganistan arheologii se temeau că părți ale sitului ar putea fi distruse și transformate în mină.

Până în prezent nu sunt date care să arate că talibanii ar fi distrus intenționat artefacte, iar conducerea talibanilor a spus că va proteja siturile arheologice.

Imagini din satelit pentru a monitoriza mii de situri

Gil Stein, profesor la University of Chicago’s Oriental Institute , care conduce Parteneriatul Afgan de Cartografiere a Patrimoniului, a folosit imagini din satelit pentru a monitoriza mii de situri arheologice din Afganistan. El estimează că a cartografiat până acum aproximativ 25.000 de situri.

buda sit afganistan
Credit foto: Shutterstock

Zonele din sud pe care talibanii le controlează de ani de zile nu au fost jefuite așa cum s-a întâmplat în teritoriile controlate de grupul Stat Islamic din Siria și Irak. Dar sunt cazuri în sudul Afganistanului unde câmpuri cu opiu au fost cultivate peste situri arheologice.

Zonele nordice ale Afganistanului, pe care talibanii le-au preluat recent, dețin mult mai multe situri arheologice decât zonele sudice.

Chiar dacă conducerea talibanilor din Kabul a decis să protejeze rămășițele arheologice, nu există nicio garanție că grupurile talibane din alte părți ale Afganistanului vor respecta aceste ordine.

În ultimele două decenii, unele artefacte care au fost jefuite sau furate din Afganistan au fost găsite în Statele Unite și duse înapoi în țară. Acestea se află la Muzeul Național din Afganistan, potrivit prefesorului Stein.

Citește și:

Ce implicații are criza din Afganistan pentru restul lumii? Talibanii controlează acum zăcăminte de 1 trilion de dolari

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Faimoasa comoară a Europei la care Michelangelo a folosit Raportul de Aur. La inaugurarea ei, artistul a fost acuzat de obscenităţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase