Home » Știință » A fost doborât recordul pentru cea mai rece temperatură înregistrată într-un laborator. Care e cel mai rece loc din Univers

A fost doborât recordul pentru cea mai rece temperatură înregistrată într-un laborator. Care e cel mai rece loc din Univers

Publicat: 18.10.2021
A fost doborât recordul pentru cea mai rece temperatură înregistrată într-un laborator. Care e cel mai rece loc din Univers
Credit foto: Shutterstock

Oamenii de știință au doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată într-un laborator. Ei au obținut o temperatură de peste -273,15 Celsius, aruncând gaz pentru magnetizare de la o înălțime de 120 de metri.

Echipa de cercetători germani investiga proprietățile cuantice ale așa-numitei a cincea stare a materiei: condensatul Bose-Einstein (BEC), un derivat al gazului care există doar într-un mediu foarte rece. În timp ce se află în faza BEC, materia începe să se comporte ca un singur atom mare, notează Live Science.

Temperatura este o măsură a vibrației moleculare, cu cât o colecție de molecule se mișcă, cu atât este mai mare temperatura colectivă. Atunci, zero absolut este punctul în care se oprește toată mișcarea moleculară, minus 273,15 grade C. Oamenii de știință au dezvoltat chiar o scară specială pentru temperaturi extrem de reci, numită scara Kelvin, unde zero grade Kelvin corespunde lui zero absolut.

Cum a decurs experimentul

În cadrul experimentului, oamenii de știință au prins un nor de aproximativ 100.000 de atomi de rubidiu gazoși într-un câmp magnetic, într-o cameră vidată. Apoi, au scăzut temperatura până la aproximativ 2 miliardimi dintr-un grad Celsius peste zero absolut. Cercetătorii au dorit să ajungă la o temperatură și mai scăzută, însă era nevoie să imite condițiile spațiului. Așa că au dus instalația la turnul Bremen al Agenției Spațiale Europene, un centru de cercetare al microgravitației, de la Universitatea din Bremen, Germania.

În camera vidată au pornit și oprit câmpul magnetic rapid, permițând BEC să plutească neinhibat de gravitație, apoi au încetinit mișcarea moleculară a atomilor de rubidiu aproape la zero. BEC rezultat a rămas la 38 picokelvin timp de aproximativ 2 secunde, stabilind un nou record absolut.

Cel anterior era de 36 de milionimi dintr-un grad Kelvin și a fost realizat de oamenii de știință de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din Boulder, Colorado, cu lasere specializate.

Cel mai rece loc natural din Univers este Nebuloasa Boomerang, care se află în constelația Centaurus, la aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ. Temperatura sa medie este de -272 C, conform Agenției Spațiale Europene.

Cercetătorii noului studiu au declarat că ar putea menține această temperatură până la 17 secunde, în condiții ca cele din spațiu.

Citește și: 

Sicilia este posibil să fi avut cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată în Europa

Un nor dintr-o furtună deasupra Oceanului Pacific a doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură

Savanţii au creat primul magnet de temperatură înaltă compus dintr-o singură moleculă. Este un pas esenţial în crearea supercomputerelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase