Home » Știință » Un potențial tratament, și chiar vaccin, pentru Alzheimer a restabilit memoria la șoareci

Un potențial tratament, și chiar vaccin, pentru Alzheimer a restabilit memoria la șoareci

Un potențial tratament, și chiar vaccin, pentru Alzheimer a restabilit memoria la șoareci
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.11.2021

O echipă de cercetători ar fi dezvoltat o modalitate de a trata și posibil chiar vaccina împotriva bolii Alzheimer.

Oamenii de știință din Marea Britanie și Germania au făcut descoperiri promițătoare prin intermediul unor experimente care au implicat șoareci, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Leicester. Tratamentul în sine țintește proteina beta-amiloid din creier, care se deformează și „trunchiază” pe măsură ce boala neurodegenerativă progresează. Interesant este că tratamentul ar putea chiar să restaureze amintiri „pierdute”, au spus cercetătorii.

„Am identificat un anticorp în șoareci care ar neutraliza formele trunchiate ale proteinei”, a precizat Thomas Bayer, cercetător la Centrul Medical Universitar Göttingen, unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Molecular Psychiatry.

Rezultate promițătoare care oferă speranțe reale pentru oamenii din lumea întreagă

Totodată, echipa a făcut o descoperire spectaculoasă atunci când a încercat să creeze o versiune de anticorp care ar fi acceptată de corpul uman. În timp ce studiau anticorpul „umanizat”, numit TAP01_04, cercetătorii au descoperit că proteina beta-amiloid s-a pliat de una singură sub forma unei agrafe de păr, un fenomen „nemaivăzut până acum în cazul proteinei beta-amiloid”, a explicat Mark Carr, unul dintre autorii studiului.

„Totuși, descoperirea unei structuri atât de definite a permis echipei să modifice această regiune a proteinei pentru a stabiliza forma și să o lege de anticorp. Ideea noastră a fost că forma modificată a proteinei ar putea fi folosită ca un vaccin, care să declanșeze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi de tip TAP01_04”, a adăugat Carr.

Oamenii de știință au testat anticorpii „umanizați” și posibilul vaccin pe șoareci, iar așa au descoperit că ambele metode au ajutat la restabilirea memoriei, funcției neuronale și la reducerea acumulării de proteine beta-amiloide formate în creier. Într-adevăr, acesta este un rezultat promițător.

„Am putea chiar să vaccinăm împotriva bolii Alzheimer înainte ca simptomele să apară”

Trebuie menționat faptul că acest experiment este încă în primele faze de dezvoltare. Studiile clinice vor avea nevoie de mai multe finanțări și resurse, iar tratamentul încă nu a fost încercat pe pacienți umani. Chiar și așa, rezultatele sunt incredibil de promițătoare și oferă speranțe reale pentru oamenii din lumea întreagă.

„Deși metodele sunt încă în fazele timpurii, dacă aceste rezultate vor fi reproduse în studii clinice umane, atunci ar putea schimba totul. Nu doar că am putea trata boala Alzheimer odată ce simptomele sunt detectate, dar am putea chiar să vaccinăm împotriva bolii înainte ca simptomele să apară”, a subliniat Carr.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii investighează rolul genei asociate cu boala Alzheimer în celulele imunitare ale creierului

Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer

Viermii au arătat legătura dintre vitamina B12 și boala Alzheimer

Calea sânge-creier, posibilul motiv care s-ar afla în spatele bolii Alzheimer. Dovezi interesante găsite la șoareci

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase