Home » Știință » Aspirina, legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă la unii pacienți

Aspirina, legată de un risc crescut de insuficiență cardiacă la unii pacienți

Foto: Bermix Studio/ Unsplash
Publicat: 25.11.2021

Utilizarea aspirinei a fost asociată cu o creștere cu 26% a riscului de insuficiență cardiacă la persoanele care au cel puțin un factor predispozant pentru această afecțiune.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat pe 23 noiembrie în ESC Heart Failure, o publicație a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Factorii predispozanți au inclus fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul și bolile cardiovasculare, scrie Science Daily.

„Acesta este primul studiu care raportează că printre persoanele cu cel puțin un factor de risc pentru insuficiență cardiacă, cei care luau aspirină aveau mai multe șanse să dezvolte ulterior această afecțiune decât cei care nu folosesc medicamentul”, a spus autorul studiului, dr. Blerim Mujaj, de la Universitatea din Freiburg (Germania).

„Deși concluziile necesită confirmare, ele indică faptul că legătura potențială dintre aspirină și insuficiența cardiacă trebuie clarificată”, a adăugat cercetătorul.

Aspirina și insuficiența cardiacă

Influența aspirinei asupra insuficienței cardiace este controversată. Acest studiu și-a propus să evalueze relația sa cu incidența insuficienței cardiace la persoanele cu și fără boli de inimă și să evalueze dacă utilizarea medicamentului este legată de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă la cei cu risc.

Analiza a inclus 30.827 de persoane cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă din Europa de Vest și SUA care au fost înscrise în studiul HOMAGE.

Cu risc crescut” au fost definite persoanele care îndeplineau unul sau mai multe dintre următoarele criterii: fumau, aveau obezitate, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet sau boli cardiovasculare.

Participanții aveau vârsta de 40 de ani și peste și nu aveau insuficiență cardiacă la momentul inițial. Utilizarea aspirinei a fost înregistrată la înscrierea în studiu, iar participanții au fost clasificați ca utilizatori sau neutilizatori. Participanții au fost urmăriți pentru incidența insuficienței cardiace fatale sau non-letale care necesită spitalizare.

Vârsta medie a participanților a fost de 67 de ani și 34% erau femei. La momentul inițial, un total de 7.698 de participanți (25%) luau aspirină. Pe parcursul celor 5,3 ani de urmărire, 1.330 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă.

Anchetatorii au evaluat asocierea dintre consumul de aspirină și insuficiența cardiacă incidentă după ajustarea în funcție de sex, vârstă, indice de masă corporală, fumat, consum de alcool, tensiune arterială, ritm cardiac, colesterol din sânge, creatinină, hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare și tratamente cu inhibitori.

Aspirina a fost legată de riscul crescut de insuficiență cardiacă la 26% dintre subiecții testului

Administrarea de aspirină a fost asociată în mod independent cu un risc crescut cu 26% de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă.

Pentru a verifica consistența rezultatelor, cercetătorii au repetat analiza după potrivirea consumatorilor de aspirină și a celor neutilizatori pentru factorii de risc.

În această analiză comparativă, aspirina a fost asociată cu un risc crescut cu 26% de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă.

Pentru a verifica rezultatele din nou, analiza a fost repetată după excluderea pacienților cu antecedente de boli cardiovasculare. La 22.690 de participanți (74%) fără boli cardiovasculare, utilizarea aspirinei a fost asociată cu un risc crescut cu 27% de insuficiență cardiacă incidentă.

Deși amplu, studiul va trebui derulat la o scară și mai mare pentru o confirmare definitivă

Dr. Mujaj a spus: „Acesta a fost primul studiu amplu care a investigat relația dintre utilizarea aspirinei și insuficiența cardiacă incidentă la persoanele cu sau fără boli de inimă și cel puțin un factor de risc. Aspirina este folosită în mod obișnuit – la persoanele dinn studiul nostru – de către unul din patru participanți”.

La această populație, utilizarea aspirinei a fost asociată cu insuficiență cardiacă incidentă, independent de alți factori de risc”, a adăugat cercetătorul.

El a concluzionat: „Sunt necesare studii mari multinaționale randomizate la adulții cu risc de insuficiență cardiacă pentru a confirma aceste rezultate. Până atunci, observațiile noastre sugerează că aspirina trebuie prescrisă cu prudență la cei cu insuficiență cardiacă sau cu factori de risc pentru această afecțiune”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un bebeluș născut prematur, cu o șansă de supraviețuire mai mică de 1%, a intrat în Cartea Recordurilor

Exercițiile fizice intense ar putea declanșa scleroza laterală amiotrofică. „Este cu adevărat remarcabil”

Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer

Cercetătorii au creat un virus care atacă cancerul, dar nu afectează celulele sănătoase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase