Home » Știință » O gaură neagră supermasivă a aruncat un jet în formă de spirală dublă, „similară ADN-ului”

O gaură neagră supermasivă a aruncat un jet în formă de spirală dublă, „similară ADN-ului”

Publicat: 18.12.2021
O gaură neagră supermasivă a aruncat un jet în formă de spirală dublă, „similară ADN-ului”
Foto: Pasetto et al./ Sophia Dagnello/ NRAO/ AUI/ NSF

Un jet galactic extraordinar ejectat dintr-o gaură neagră supermasivă are o structură elicoidală asemănătoare unui tirbușon, dezvăluie noi imagini transmise de un telescop de la sol.

Gaura neagră se află în centrul unei galaxii eliptice numită Messier 87 (M87), care este situată la aproximativ 55 de milioane de ani lumină de Pământ, scrie Live Science.

Gaura neagră (prima și singura gaură neagră fotografiată vreodată) este de aproximativ 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele și eliberează un flux de material, cunoscut și sub numele de jet galactic.

O gaură neagră masivă împrăștie un jet foarte departe în spațiu

Folosind Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) al National Science Foundation din New Mexico, astronomii au descoperit că jetul este canalizat de un câmp magnetic în formă de tirbușon care se întinde la aproape 3.300 de ani lumină de la gaura neagră centrală a lui M87.

Acesta este cel mai lung câmp magnetic detectat până acum într-un jet galactic, potrivit unui comunicat al National Radio Astronomy Observatory, care operează VLA.

„Prin realizarea de imagini VLA de înaltă calitate la mai multe lungimi de undă radio diferite ale galaxiei Messier 87 (M87), am putut dezvălui pentru prima dată structura tridimensională a câmpului magnetic din acest jet”, a spus Alice Pasetto, autor principal al studiului.

„Materialul din acest jet are o formă de spirală dublă, similară cu structura ADN-ului”, a adăugat cercetătoarea.

Cercetătorii au folosit observații de la VLA pentru a urmări polarizarea sau alinierea undelor radio emise de structura câmpului magnetic al jetului, precum și puterea câmpului magnetic în diferite părți ale acestuia.

„Se așteaptă câmpuri magnetice elicoidale în apropierea găurii negre și se crede că joacă un rol foarte important în canalizarea materialului într-un jet îngust. Dar nu ne așteptam să găsim un câmp elicoidal atât de puternic care se extinde atât de departe în exterior”, spune Jose M. Marti, coautor al studiului.

Forma jetului este dată de un câmp magnetic

În imaginile recente VLA ale lui M87, liniile câmpului magnetic în formă de tirbușon se extind la 3.300 de ani lumină de gaura neagră centrală a galaxiei. Acel câmp magnetic din jurul găurii negre propulsează jetul de energie și materie departe în spațiu. În acest caz, observațiile VLA arată că jetul M87 se extinde pe o lungime de aproximativ 8.000 de ani lumină.

Noile observații sugerează că instabilitatea fluxului de material în interiorul jetului poate crea regiuni de presiune mai mare. Acest lucru, la rândul său, ar putea comprima liniile câmpului magnetic, făcându-le să fie mai ordonate la distanțele extreme observate în observațiile M87.

În plus, se crede că interacțiunea dintre câmpul magnetic și fluxul instabil de material în jetul galactic cauzează structura cu spirală dublă observată în imaginile recente ale lui M87.

„M87 este relativ aproape de noi și jetul său este foarte puternic, ceea ce îl face o țintă excelentă pentru studiu. Indiciile pe care ni le oferă ne pot ajuta să înțelegem acest fenomen foarte important și omniprezent în univers”, a declarat Jose L. Gomez, coautor al studiului.

Descoperirile lor au fost publicate pe 7 decembrie în The Astrophysical Journal Letters.

Vă recomandăm să citiți și:

Un obiect misterios, detectat în urmă cu zeci de ani, ar fi putut să fie chiar Planeta 9

Oamenii de știință au elucidat, în sfârșit, un mister pe care astronomii încearcă să îl descifreze încă din anii 1960

Civilizațiile extraterestre ar putea fi găsite în jurul găurilor negre

Saturn are un câmp magnetic ciudat și simetric. Cercetătorii ar fi înțeles, în sfârșit, de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult