Home » Știință » Cum reușește creierul nostru să se ocupe și de alte sarcini în timp ce mergem

Cum reușește creierul nostru să se ocupe și de alte sarcini în timp ce mergem

Cum reușește creierul nostru să se ocupe și de alte sarcini în timp ce mergem
Foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2022

Oamenii de știință de la Institutul de Neuroștiință Del Monte de la Universitatea din Rochester au arătat că creierul sănătos este capabil să facă mai multe sarcini în timp ce mergem, fără a sacrifica modul în care se realizează fiecare dintre activități.

„Această cercetare ne arată că creierul este flexibil și poate suporta sarcini suplimentare”, a spus David Richardson, autor al studiului publicat recent în revista NeuroImage.

„Descoperirile noastre au arătat că modelele de mers ale participanților s-au îmbunătățit atunci când au efectuat o sarcină cognitivă în același timp, sugerând că erau de fapt mai stabili în timp ce mergeau și îndeplineau sarcina decât atunci când erau concentrați exclusiv pe mers”, a continuat cercetătorul, conform MedicalXpress.

În timpul acestor experimente, cercetătorii au folosit un sistem mobil de imagistică pentru creier/corp, sau MoBI, situat în Laboratorul Frederick J. and Marion A. Schindler de Neurofiziologie Cognitivă al Institutului Del Monte.

Un creier sănătos poate face alte lucruri la fel de bine în timp ce mergem

Platforma combină realitatea virtuală, monitorizarea creierului și tehnologia de captare a mișcării. În timp ce participanții merg pe o bandă de alergare sau manipulează obiecte aflate pe o masă, 16 camere de mare viteză înregistrează marcatorii de poziție cu precizie milimetrică, în timp ce măsoară simultan activitatea creierului lor.

MoBI a fost folosit pentru a înregistra activitatea creierului participanților în timp ce mergeau pe o bandă de alergare și li s-a cerut să schimbe sarcinile. Activitatea lor cerebrală a fost, de asemenea, înregistrată, deoarece au îndeplinit aceleași sarcini în timp ce stăteau.

Modificările creierului au fost măsurate între sarcinile indicate și au arătat că, în timpul sarcinilor mai dificile, diferența neurofiziologică a fost mai mare între mers și șezut, evidențiind flexibilitatea unui creier sănătos și modul în care se pregătește și execută sarcinile în funcție de nivelul de dificultate.

„MoBI ne permite să înțelegem mai bine cum funcționează creierul în viața de zi cu zi”, a spus Edward Freedman,  autorul principal al studiului.

Următoarea etapă, extinderea cercetărilor

„Privind aceste descoperiri pentru a înțelege modul în care un creier tânăr și sănătos este capabil să schimbe sarcinile, ne va oferi o perspectivă mai bună asupra a ceea ce merge prost într-un creier cu o boală neurodegenerativă precum boala Alzheimer”, a adăugat el.

„Înțelegerea modului în care un creier tânăr și sănătos ne ajută să facem cu succes și altceva în timp ce mergem este un prim pas important, dar trebuie, de asemenea, să înțelegem cum diferă aceste descoperiri în creierul adulților în vârstă sănătoși și al adulților cu boli neurodegenerative”, a spus Richardson.

„Următoarea etapă este extinderea acestor cercetări pentru a include un grup mai divers”, a concluzionat Richardson.

Vă recomandăm să citiți și:

Semnale cerebrale asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, descoperite în premieră de cercetători

Terapiile bazate pe editarea genetică prin metoda CRISPR ar putea favoriza anumite celule

Creieri în miniatură cu ochi, creați cu succes în laborator. Ce încearcă să facă oamenii de știință

Tulburările mintale și vârstele la care apar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase