Home » Știință » „Tensiunea dulce”. Cercetătorii au descoperit o legătură între hipertensiune și diabet

„Tensiunea dulce”. Cercetătorii au descoperit o legătură între hipertensiune și diabet

„Tensiunea dulce”. Cercetătorii au descoperit o legătură între hipertensiune și diabet
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.02.2022

Vechea dilemă privitoare la faptul că atât de mulți pacienți care suferă de tensiune arterială crescută, cunoscută și ca hipertensiune, sunt diagnosticați și cu diabet, a fost în cele din urmă dezlegată de către o echipă internațională condusă de universitățile din Bristol, Marea Britanie și Auckland, Noua Zeelandă. 

Această nouă descoperire a arătat că o mică celulă proteică asemănătoare peptidei-1 glucagon (GLP-1)  este cea care face legătura cu mecanismul regulator al zahărului din sânge și tensiunea arterială.

„Știam de multă vreme că hipertensiunea și diabetul sunt legate dar acum am descoperit în cele din urmă și de ce, ceea ce ne va permite inovarea unor noi strategii de tratament”, a explicat profesorul Julian Paton, director la Masaaki Manawa – Centrul pentru Cercetarea Inimii din cadrul Universității Auckland.

Inovații ale tratamentelor

Studiul publicat în Circulation Research, implică o colaborare între cercetători din Brazilia, Germania, Lituania și Serbia, dar și din Marea Britanie și Noua Zeelandă.

GLP-1 este eliberat de pe peretele intestinului după digestie și acționează în sensul stimulării insulinei din pancreas pentru reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Acest lucru era cunoscut, dar abia acum s-a descoperit faptul că această proteină stimulează și un mic organ senzitiv, numit corp carotidian, de la nivelul gâtului.

Un grup din cadrul Universității din Bristol s-a folosit de niște tehnici genomice numite secvențieri ARN pentru a citi aceste mesaje exprimate de genele din corpurile unor șobolani – grupuri de studiu compuse din animale care sufereau de tensiune arterială crescută și alt grup perfect sănătos.

Aceasta a condus la identificarea faptului că receptorul sensibil la GLP-1 este localizat în corpul carotidian, mai puțin la șobolanii „hipertensivi.”

Hipertensiunea și diabetul

Persoanele cu hipertensiune și/sau diabet sunt într-un mai mare pericolul de afecțiuni cardiovasculare. Chiar și sub medicație, un număr mare de pacienți vor fi în continuare supuși riscului. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea medicamentelor tratează exclusiv simptomele, dar nu și cauzele tensiunii arteriale crescute și a nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Aceste descoperiri sunt cu adevărat importante dat fiind faptul că purtându-ne adresa GLP-1, avem posibilitatea de a reduce atât nivelul de zahăr, cat și tensiunea arterială, aceste două elemente fiind contributorii principali pentru afecțiunile cardiovasculare, potrivit EurekAlert.

Medicamente cu potențial benefic

Medicamentele specifice sunt deja aprobate pentru a fi folosite pe oameni și sunt răspândite în tratarea diabetului. Dincolo de reglarea nivelului scăzut de zahăr din sânge aceste medicamente pot să reducă și tensiunea arterială; cu toate acestea, mecanismul în sine nu a fost înțeles pe deplin.

Cercetările au mai arătat faptul că aceste medicamente pot să funcționeze asupra corpurilor carotidiene, prin proprietățile lor anti-hipertensive. Pornind de la aceste studii, se pregătesc măsuri pentru noi cercetări privind aplicabilitatea pe pacienții supuși riscului și crearea unui tratament mai bun.

Vă mai recomandăm și:

Nivelul de exerciții fizice care poate controla cel mai bine tensiunea arterială și preveni hipertensiunea

Hipertensiunea și diabetul schimbă structura creierului, afectând memoria și viteza de gândire

Rezultate promițătoare în cazul unui vaccin pentru diabetul de tip 1. Ce au aflat cercetătorii

De ce spun doctorii că dieta nordică este ideală pentru slăbit şi tensiune arterială normală?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase