Home » Știință » Un medicament comun ar putea duce la apariția de malformații congenitale

Un medicament comun ar putea duce la apariția de malformații congenitale

Publicat: 06.04.2022

Un studiu care analizează efectele unui medicament pentru diabet prescris la scară largă a asociat medicamentul cu un risc crescut de malformații congenitale.

Un studiu danez a constatat că bărbații care au luat metformină (un medicament comun utilizat pentru a trata diabetul de tip 2) cu trei luni înainte de a concepe un copil, aveau cu 40% mai multe șanse de a avea copii cu malformații congenitale.

Lucrarea a fost publicată în Annals of Internal Medicine.

Studiul nu precizează exact ce malformații congenitale pot apărea

În mod ciudat, studiul (care a analizat peste un milion de nașteri din registrele naționale din Danemarca între anii 1997-2016) nu menționează ce fel de malformații apar, ci doar că sunt „genitale” și că apar cel mai adesea la nou-născuții de sex masculin, precizează Futurism.

În timp ce frecvența malformațiilor genitale la naștere (care au fost singurul tip identificat de cercetători ca fiind semnificativ din punct de vedere statistic) la copiii născuți din tați cu diabet zaharat de tip 2 a fost de 3,1% în general, frecvența a crescut la 4,6% pentru copiii ai căror tați au luat metformină începând cu 3 luni înaintea concepției.

Studiul, care s-a concentrat asupra a peste un milion de bebeluși născuți din femei sub 35 de ani care nu aveau diabet și bărbați cu vârsta sub 40 de ani, a fost întreprins deoarece, spun cercetătorii, „diabetul reduce calitatea spermei și apare tot mai mult în timpul anilor de reproducere”.

Insulina nu are același efect

Pe lângă bărbații care iau metformină pentru diabet, cercetătorii s-au concentrat și pe bărbații care au luat insulină și au descoperit că aceasta nu este corelată cu malformații congenitale ale aparatului genital în același mod ca metformina.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bărbații care au luat metformină cu mai mult de trei luni înainte de concepție nu au riscuri mai mari de a avea copii cu malformații congenitale.

Studiile precum acesta sunt menite mai mult să stabilească o corelație cu intenția unor studii viitoare, iar autorii au recunoscut că „informațiile despre starea bolii de bază au fost limitate” și că „cercetări ulterioare ar trebui să reproducă aceste constatări și să clarifice cauzalitatea”.

Renunțarea la tratament trebuie discutată cu medicul

Dacă descoperirea ar trebui să afecteze tratamentul pe care îi ia cineva în acest moment, aceasta este o întrebare deschisă pe care experții spun că pacienții ar trebui să o lase în seama medicilor lor.

„În general, metformina este eficientă, ieftină și sigură pentru persoana care o ia. Aceștia sunt factori importanți de luat în considerare”, a declarat Maarten Wensink, epidemiolog la Universitatea din Danemarca de Sud, care a fost coautor al cercetării.

„Dacă să ia sau nu metformină este o decizie pe care fiecare pacient ar trebui să o discute cu medicul curant”, a continuat Wensink.

Dar, deocamdată, aceste constatări îngrijorătoare ar trebui să evidențieze cât de importantă este îngrijirea neonatală atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Vă recomandăm să citiți și:

Vremea foarte caldă și umedă poate ucide oamenii mult mai ușor decât se credea

Cum ar putea planta de canabis să prevină îmbătrânirea și moartea celulelor creierului

Semnale cerebrale asociate cu tulburarea obsesiv-compulsivă, descoperite în premieră de cercetători

O infecție comună, în timpul anilor de adolescență, ar putea declanșa scleroza multiplă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase