Home » Știință » Multe dintre suplimentele alimentare conțin substanțe nedeclarate. Care sunt pericolele?

Multe dintre suplimentele alimentare conțin substanțe nedeclarate. Care sunt pericolele?

Multe dintre suplimentele alimentare conțin substanțe nedeclarate. Care sunt pericolele?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.05.2022

Multe dintre suplimentele alimentare fără prescripție – în special cele folosite pentru potența sexuală și pierderea în greutate – sunt contaminate cu ingrediente farmaceutice ascunse. 

Potrivit Bazei de Date a Fraudei Sanitare a Administrației Medicamentelor și Alimentelor – FDA, au fost identificate 1068 de suplimente alimentare distincte, vândute între 2007 și 2021 și care conțineau substanțe active găsite în medicamentele prescrise cu rețetă sau considerate a fi prea periculoase pentru consum. Mai multe detalii sunt prezentate într-un studiu publicat în Journal of Clinical Pharmacology.

Printre aceste suplimente alimentare , 54% erau legate de tratarea disfunțiilor sexuale și 35% pentru slăbire. În vreme ce multe astfel de suplimente au fost scoase de pe piață, altele încă sunt prezente.

De ce contează?

Suplimentele alimentare sunt folosite de 58% dintre adulții americani. Potrivit unui studiu recent al Consiliului pentru Nutriție Responsabilă, consumatorii americani au un nivel mediu de încredere în calitatea și siguranța suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, pare că această încrederea este alocată greșit, de vreme ce numeroase suplimente alimentare conțin substanțe active neetichetate. Care sunt așadar aceste substanțe și de ce contează?

În multe dintre suplimentele alimentare de acest gen, pentru pierderea în greutate se află ingredientul activ sibutramină, referitor la care FDA a recomandat eliminarea  de pe piața din SUA în 2010, după ce cercetările au arătat că sporește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Fenolftaleina, găsită de asemenea în suplimentele pentru scăderea în greutate, a fost eliminată dintre produsele laxative de către FDA în 1999, când a primit clasificarea de „nerecunoscută unanim  ca sigură și eficientă”, indică Science Alert.

Au mai fost prezentate în acest studiu și prezența unor substanțe active aprobate doar în cazul prescripțiilor cu rețetă. Sunt incluse aici sildenafil și tadalafil, care sunt folosite în cadrul medicamentelor aprobate de FDA, pentru tratarea problemelor sexuale – cum este cazul Viagra sau Tadalafil. Astfel de suplimente vândute neresponsabil pot duce pierderea vederii, priapism sau erecții prelungite.

Riscurile asociate cu aceste suplimente alimentare

Un alt motiv pentru care aceste substanțe active sunt problematice este dat de posibilitatea interacțiunii dintre medicamente. Atunci când aceste ingrediente găsite în medicamentele pentru tratarea disfuncțiilor sexuale sunt luat concomitent cu cele pentru tensiunea arterială sau pentru prostată, pot apărea complicații serioase.

Similar, după dintre suplimentele alimentare analizate în cadrul studiului conțin flibanserină, substanța activă din medicamentul Addyi, care este folosit pentru tratarea disfuncțiilor sexuale la femei. Această substanță activă este în general sigură, dar poate reduce drastic tensiunea arterială în combinație cu alcoolul.

Farmaciștii țin cont de aceste potențiale interacțiuni dintre medicamente atunci când scriu o rețetă. Cu toate acestea, dacă unele ingrediente ascunse sunt prezente în suplimentele alimentare, această variantă nu mai este posibilă.

Ce a rămas încă necunoscut?

Producătorii de suplimente alimentare nu oferă FDA un certificat de calitate și de bune practici înainte de a vinde aceste produse pe piața din Statele Unite, iar acești producători pot altera produsele fără nici o notificare prealabilă. FDA trebuie să facă dovada că un produs nu este sigur înainte de a putea lua măsuri, dar acest lucru se poate dovedi dificil, de vreme de peste 29.000 de suplimente alimentare sunt vândute în SUA.

Evaluările FDA sunt complicate și costisitoare deoarece procesul implică și detectarea unor alte probleme precum prezența metalelor grele sau a contaminării cu bacterii sau mucegai. 

Mai mult, procesul de evaluare efectuat de FDA este subfinanțat. Organizația notifică populația despre descoperirile făcute prin intermediul bazei de date propri, timp în care încearcă scoaterea din circulație a acestor produse.

Vă mai recomandăm și:  

Fraudă online cu medicamente pentru bolile grave. Cum funcționa rețeaua?

Consumul de canabis și alcool, asociat cu orgasme mai plăcute și funcție sexuală îmbunătățită

Câți dintre români au luat vitamine sau suplimente alimentare în perioada pandemiei

O nouă amenințare globală. Merele pot găzdui agenți patogeni rezistenți la medicamente

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase