Home » Știință » Cum ar putea consumul de ouă să stimuleze sănătatea inimii?

Cum ar putea consumul de ouă să stimuleze sănătatea inimii?

Publicat: 30.05.2022

Un studiu arată cum consumul de ouă poate crește numărul de metaboliți sănătoși pentru inimă din sânge, ceea ce poate explica parțial efectul protector al consumului moderat de ouă asupra bolilor cardiovasculare.

Descoperirile sugerează că un consum de până la un ou pe zi poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, indică studiul publicat în eLife.

Ouăle sunt o sursă bogată de colesterol alimentar, dar conțin și o varietate de nutrienți esențiali. Există dovezi contradictorii cu privire la efectele consumului de ouă asupra sănătății inimii. Un studiu din 2018 publicat în revista Heart, care a inclus aproximativ o jumătate de milion de adulți din China, a constatat că cei care au consumat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au avut un risc substanțial mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral decât cei care au consumat ouă mai rar.

Acum, pentru a înțelege mai bine această relație, autorii acestei lucrări au realizat un studiu bazat pe populație, explorând modul în care consumul de ouă afectează markerii sănătății cardiovasculare din sânge.

Ouăle, o sursă bogată de colesterol alimentar

„Puține studii au analizat rolul pe care metabolismul colesterolului din plasmă îl joacă în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, așa că am vrut să contribuim la remedierea acestei lacune”, explică primul autor Lang Pan, de la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking, Beijing, China.

Pan și echipa au selectat 4.778 de participanți din China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 aveau o boală cardiovasculară și 1.377 nu aveau.

Ei au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară, țintită pentru a măsura 225 de metaboliți în probele de plasmă prelevate din sângele participanților. Dintre acești metaboliți, ei au identificat 24 care au fost asociați cu nivelurile autodeclarate de consum de ouă.

Analizele lor au arătat că persoanele care consumau o cantitate moderată de ouă aveau niveluri mai ridicate ale unei proteine din sânge, numită apolipoproteină A1 – un element constitutiv al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), cunoscute și sub numele de „lipoproteine bune”, scrie EurekAlert.

Consumul unei cantități moderate de ouă protejează împotriva bolilor de inimă

Aceste persoane aveau în special mai multe molecule mari de HDL în sânge, care ajută la eliminarea colesterolului din vasele de sânge și, astfel, protejează împotriva blocajelor care pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii au mai identificat 14 metaboliți care sunt legați de bolile de inimă. Ei au constatat că participanții care mâncau mai puține ouă aveau în sânge niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai ridicate de metaboliți dăunători, în comparație cu cei care mâncau ouă regulat.

„Împreună, rezultatele noastre oferă o explicație pentru modul în care consumul unei cantități moderate de ouă poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă”, spune autorul Canqing Yu, profesor la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking.

„Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica rolurile cauzale pe care le joacă metaboliții lipidici în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce dezvoltă Marina SUA drone care vor distruge ouăle din cuiburile păsărilor sălbatice

Ouăle încondeiate vor fi în lista elementelor vii de patrimoniu cultural

De ce ouăle păsărilor sunt colorate?

Cel mai dăunător obicei alimentar pentru inimă, potrivit unui nou studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase