Home » Știință » Mamele de gemeni nu sunt mai fertile, ci doar norocoase, arată o nouă analiză

Mamele de gemeni nu sunt mai fertile, ci doar norocoase, arată o nouă analiză

Publicat: 30.05.2022

Sunt mamele de gemeni mai fertile? Deși studiile anterioare au concluzionat că răspunsul este „da”, o analiză detaliată a peste 100.000 de nașteri din Europa preindustrială făcută de o echipă internațională de cercetători arată că, de fapt, nu sunt.

La oameni, nașterea de gemeni apare de obicei la aproximativ 1-3% din toate nașterile. Mamele de gemeni există în toate populațiile, în ciuda faptului că au un risc mult mai mare de probleme de sănătate natală și postnatală atât ele, cât și copiii lor, față de nașterea unui singur copil.

Având în vedere aceste riscuri, se pare că selecția naturală, evoluând, a împiedicat ca nașterile de gemeni să devină mai frecvente, scrie Medical Xpress. Dar atunci de ce evoluția prin selecție naturală nu a eliminat complet nașterile de gemeni?

Studiile anterioare pe mamele de gemeni este posibil să fi fost viciate

O explicație comună a fost că selecția naturală ocolește parțial riscurile de supraviețuire aduse de gemeni, deoarece aceste nașteri sunt datorate unei fertilități crescute. Ideea este că femeile care sunt mai fertile decât media au, de asemenea, mai multe șanse să elibereze mai mult de un ovul atunci când ovulează, însemnând că gemenii sunt un marker al fertilității ridicate. Multe studii au analizat date demografice și au obținut rezultate în concordanță cu acest punct de vedere.

Cu toate acestea, acest nou studiu arată că primele analize au fost viciate. „Studiile anterioare sunt problematice pentru că nu ne pot spune dacă mamele cu gemeni nasc mai des pentru că sunt deosebit de fertile sau pentru că născând mai des cresc șansele ca una dintre nașteri să fie de gemeni”, explică Alexandre Courtiol, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania.

Noile rezultate arată că nașterea de gemeni nu înseamnă neapărat o fertilitate neobișnuită. Cercetările anterioare au amestecat cauza și efectul.

Efectul de loterie

„Dacă o mamă naște mai des, este mai probabil ca una dintre nașteri să fie de gemeni, așa cum ai mai multe șanse să câștigi dacă cumperi mai multe bilete la loterie sau să fii într-un accident de mașină dacă conduci mai mult”, adaugă Ian Rickard, de la Durham University, Marea Britanie.

Atunci când au luat în considerare „efectul biletului de loterie”, autorii au descoperit că mamele mai susceptibile de a avea gemeni au născut de fapt mai rar, un rezultat care contrazice descoperirile anterioare.

Pentru a reexamina relația dintre nașterea de gemeni și fertilitate, echipa internațională de 14 oameni de știință a combinat seturi mari de date privind rezultatele nașterilor din mai multe părți ale Europei preindustriale (Finlanda, Suedia, Norvegia, Germania și Elveția de astăzi).

„Toate aceste date provin din vechi înregistrări parohiale care au fost meticulos digitizate și transcrise”, explică Virpi Lummaa, de la University of Turku, Finlanda. „Pentru a evita capcana statistică care a afectat studiile anterioare, a trebuit, de asemenea, să implementăm proceduri statistice eficiente și atent calibrate”, adaugă François Rousset, de la Institut des Sciences de l’Evolution din Montpellier, Franța.

Aflând ce anume modelează relația dintre gemeni și fertilitate nu este doar o chestiune de interes academic, ci și o chestiune de sănătate publică. Într-adevăr, studiile biomedicale care caută modalități de a îmbunătăți fertilitatea feminină au comparat mamele cu și fără gemeni.

Nașterile de gemeni duc la familii mai mari

Cu toate acestea, Erik Postma, de la University of Exeter din Marea Britanie subliniază că, „un astfel de design de studiu ignoră multitudinea de factori care influențează frecvența cu care naște o femeie, ceea ce va masca orice diferențe reale de fiziologie între mamele cu și fără gemeni”.

Pe scurt, compararea grupurilor de mame cu gemeni cu grupurile de mame fără gemeni poate ascunde efectele genelor de gemeni și fertilitate acolo unde acestea există, sau poate crea iluzia existenței acestora acolo unde nu sunt.

„Sunt multe lucruri pe care încă nu le înțelegem despre gemeni, dar studiul nostru sugerează că aceștia nu au fost eliminați prin selecție naturală din două motive. În primul rând, nașterea de gemeni este o consecință a ovulației duble, care compensează îmbătrânirea reproductivă și aduce beneficii tuturor, cu excepția celor mai tinere mame”, spune Courtiol.

„În al doilea rând, atunci când riscul de mortalitate timpurie a gemenilor nu este prea mare, aceștia sunt asociați cu o dimensiune mai mare a familiei, deși femeile cu gemeni nasc mai rar. Acest lucru se datorează exact faptului că mamele de gemeni aduc pe lume doi copii în loc de unul singur”, conchide el.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

O descoperire rară. Cum ar putea determina o mutație genetică o inteligență mai mare?

Țesutul testicular congelat timp de 20 de ani poate produce în continuare spermă. Ce arată un nou studiu?

Servicii medicale pe calea aerului? Dronele au transformat livrările de sânge într-o țară africană

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase