Home » Știință » Roverul Perseverance doboară noi recorduri alături de un „mic prieten marțian” de care nu reușește să scape

Roverul Perseverance doboară noi recorduri alături de un „mic prieten marțian” de care nu reușește să scape

Roverul Perseverance doboară noi recorduri alături de un „mic prieten marțian” de care nu reușește să scape
Credit: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 09.06.2022

Atunci când întreaga populație a unei planete este formată din cinci locuitori, călătoriile pot fi destul de singuratice. Nu este cazul lui Perseverance, roverul marțian, care nu numai că are ca tovarăș de călătorie primul vehicul zburător de pe o altă lume, dar acum, are și un nou partener, o rocă de care nu reușește să scape.

Mica rocă a fost observată pentru prima dată în interiorul roții roverului la începutul lunii februarie. Cel mai probabil, roverul a găsit-o în timp ce se plimba în jurul craterului Jezero, pe care îl explorează din februarie anul trecut, scrie IFL Science.

Una dintre misiunile lui Perseverance este de a selecta roci pentru a le eșantiona și a le trimite acasă, dar așa cum Eleni Ravanis, un student colaborator de la Universitatea din Hawaiʻi la Mānoa, a subliniat într-o postare pe blogul misiunii NASA, „Cum alegi o rocă pe Marte? Uneori nu o faci – ea te alege pe tine”.

Nu poate roverul Perseverance să scape de micul autostopist?

Așadar, cum se poate spune că este un record? Nu este prima dată când un rover de pe Marte a dobândit un mic prieten stâncos. Spirit a reușit să adune o pietricică „de mărimea unui cartof” în locașul roții din spate în 2004, deși a ieșit din nou afară chiar a doua zi. Curiosity a mai luat câțiva autostopiști în ultimul deceniu, deși niciunul nu a reușit să rămână alături de veteranul rover mai mult de câteva săptămâni.

Însoțitorul lui Perseverance a fost observat pentru prima dată pe 6 februarie, ceea ce înseamnă că cei doi călătoresc împreună de patru luni, un record.

Nu poate roverul să o dea afară? Călătoria sa de patru luni sugerează aparent că nu – deși nu pare să îl împiedice. Este, la urma urmei, „cel mai mare, cel mai greu și cel mai sofisticat geolog robotic cu șase roți lansat vreodată în spațiu”.

„Cum alegi o rocă pe Marte? Uneori te alege ea pe tine”

Roțile sale – concepute pentru a rezista la uzura observată pe cele ale lui Curiosity – au o lățime de 52 de centimetri, cu spițe din titan, construite pentru a rezista la regolitul de pe altă planetă.

Despre rocă s-a crezut inițial că a fost culeasă în timp ce roverul explora formațiunea „Máaz” de pe fundul craterului, acum a călătorit 8,5 kilometri cu roverul până în delta vestică Jezero, la mare distanță de casă. Dacă va cădea în timpul viitoarei ascensiuni a lui Perseverance pe marginea craterului, se va afla printre frați stâncoși foarte diferiți.

„S-ar putea să deruteze un viitor geolog marțian care va descoperi că acela nu este locul ei”, a glumit unul dintre cercetătorii roverului de pe Pământ.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance a ajuns în cel mai bun loc pentru viața antică de pe Marte

Rămășițe de la amartizarea roverului Perseverance, observate în noi imagini de la NASA

Eclipsă de soare dramatică pe Marte, surprinsă de roverul Perseverance. Imagini spectaculoase

Roverul Perseverance de pe Marte a doborât toate recordurile „strămoșilor” săi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase