Home » Știință » Roverul Perseverance a ajuns în cel mai bun loc pentru viața antică de pe Marte

Roverul Perseverance a ajuns în cel mai bun loc pentru viața antică de pe Marte

Roverul Perseverance a ajuns în cel mai bun loc pentru viața antică de pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 18.05.2022

Roverul Perseverance al NASA a ajuns la un moment important în misiunea sa pe Marte. Acesta va începe ascensiunea în delta antică din craterul Jezero.

Roverul se va opri din când în când pentru a examina rocile care par să aibă cele mai mari șanse de a păstra dovezi ale vieții din trecut. Pe drumul de întoarcere, Perseverance va colecta unele dintre aceste roci, plasând eșantioanele la baza deltei pentru a fi recuperate de misiuni ulterioare.

Scopul este de a aduce acest material înapoi pe Pământ în anii 2030 pentru o inspecție detaliată. „Delta din craterul Jezero este principala țintă a lui Perseverance”, a declarat cercetătorul adjunct al proiectului, Dr. Katie Stack Morgan.

„Acestea sunt rocile despre care credem că au probabil cel mai mare potențial de a conține semne de viață străveche și care ne pot spune mai multe despre climatul lui Marte și despre modul în care acesta a evoluat de-a lungul timpului”, a declarat ea pentru BBC News.

Oamenii de știință știu acum unde să caute viață pe Marte

Roverul a efectuat aterizarea spectaculoasă în mijlocul craterului Jezero de pe Marte, cu o lățime de 45 km, pe 18 februarie anul trecut. De atunci, acesta și-a testat instrumentele, a zburat cu un mini-elicopter experimental și a adunat o impresie generală despre împrejurimile sale.

Dar scopul principal al robotului de a merge în cupa ecuatorială de pe Planeta Roșie a fost întotdeauna acela de a studia uriașa movilă de sedimente din vestul lui Jezero. Suspectat de mult timp ca fiind o deltă, pe baza imaginilor din satelit, observațiile inițiale ale lui Perseverance la sol au confirmat acum această evaluare.

„Râurile care curg într-o deltă vor aduce nutrienți, care sunt de ajutor pentru viață, în mod evident, iar apoi sedimentele cu granulație fină care sunt aduse și depuse într-un ritm ridicat într-o deltă sunt bune pentru conservare”, a explicat profesorul Sanjeev Gupta, cercetător al misiunii, de la Imperial College London, Marea Britanie. „De asemenea, dacă există viață în interior, aceasta poate fi adusă în josul râului și concentrată într-o deltă.”

Delta conține roci cu granulație fină

În ultimele zile, Perseverance a manevrat până la o „rampă de acces” către delta denumită Hawksbill Gap. Aceasta este o pantă ușoară care va duce robotul deasupra fundului craterului.

Ascensiunea este prezentată ca fiind o recunoaștere. Perseverance va merge „la plimbare”, în căutarea celor mai atrăgătoare roci din deltă.

„Roverul are o suită uimitoare de instrumente care ne pot arăta indicii despre chimia, mineralogia și structura deltei, examinând sedimentele până la scara unui grăunte de sare”, a declarat profesorul Briony Horgan, cercetător al misiunii, de la Universitatea Purdue, Indiana.

„Vom afla mai multe despre chimia acestui lac antic, dacă apele sale erau acide sau neutre, dacă era un mediu locuibil și ce fel de viață ar fi putut susține”.

„Afirmația că există viață microscopică pe o altă planetă din Sistemul nostru Solar este o afirmație enormă. Prin urmare, și dovezile trebuie să fie la fel de enorme”, a declarat Jennifer Trosper, managerul proiectului Perseverance al NASA.

„Avem nevoie de dovezi enorme”

Se așteaptă ca Perseverance să depună prima sa rezervă de roci atunci când se va întoarce pe fundul craterului la sfârșitul anului.

Acest depozit va cuprinde nu doar acele roci adunate în timpul coborârii, ci și patru eșantioane colectate în lunile anterioare pe fundul craterului.

NASA, împreună cu Agenția Spațială Europeană, se află în stadiul avansat de planificare a misiunilor necesare pentru a merge să recupereze depozitul. Acestea vor încorpora un alt rover, o rachetă marțiană și o navă spațială purtătoare, care ar trebui să fie lansate spre sfârșitul acestui deceniu.

Perseverance mai are încă mulți ani de muncă în fața sa. După ce își va depozita primul depozit de roci, se va întoarce până în vârful deltei și dincolo de ea, pentru a vizita roci care par a fi rămășițele malului vechiului lac Jezero.

Aceste depozite sunt alcătuite din minerale de carbonat și, din nou, par să se fi format într-un cadru propice pentru înregistrarea vieții din trecut, dacă a existat vreodată.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Rămășițe de la amartizarea roverului Perseverance, observate în noi imagini de la NASA

O nouă campanie științifică pentru Perseverance. Roverul a ajuns în delta antică din Craterul Jezero

Eclipsă de soare dramatică pe Marte, surprinsă de roverul Perseverance. Imagini spectaculoase

Roverul Perseverance de pe Marte a doborât toate recordurile „strămoșilor” săi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase