Home » Știință » Un important observator din SUA, cuprins de incendii de vegetație. Starea telescoapelor nu este cunoscută

Un important observator din SUA, cuprins de incendii de vegetație. Starea telescoapelor nu este cunoscută

Un important observator din SUA, cuprins de incendii de vegetație. Starea telescoapelor nu este cunoscută
Credit foto: KPNO/NOIRLab/NSF/AURA
Publicat: 21.06.2022

În data de 17 iunie, incendiile de vegetație au ajuns la Vârful Kitt din Arizona, SUA, acolo unde patru telescoape efectuează cercetări la Observatorul Național, care găzduiește NOIRLab de la NASA.

În următoarea zi, incendiile de vegetație au înconjurat telescoapele și au continuat să ardă. Reprezentanții NOIRLab au confirmat că pompierii încă mai acționează la fața locului și că starea telescoapelor rămâne deocamdată necunoscută.

„Având în vedere situația în curs de desfășurare, nu este posibil momentan să stabilim dacă s-au produs pagube la structuri. Vom anunța pagubele cât mai curând cu putință”, arată un comunicat de presă de la NOIRLab (Laboratorul Național pentru Cercetare în Astronomie Optică-Infraroșu).

Incendiile de vegetație ar mai putea continua pentru încă o săptămână

Deși nu se știe încă dacă incendiile au afectat telescoapele, fațadele clădirilor care le găzduiesc par să fie în mare parte neatinse. Pe de altă parte, incendii locale continuă să afecteze unele clădiri, iar pompierii continuă să intervină la fața locului. Patru clădiri folosite drept cămine și pentru alte funcții de suport au fost distruse. „Au fost produse pagube la drumul de acces, însă nu par catastrofale”, mai arată un anunț de la NOIRLab.

Incendiile de vegetație ar mai putea continua pentru încă o săptămână, iar o schimbare a direcției vântului ar însemna că flăcările s-ar întoarce la fața locului.

Astronomii au mulțumit pompierilor pentru curajul și devotamentul lor, potrivit IFL Science.

Vârful Kitt a fost primul observator național al SUA

Vârful Kitt a fost primul observator național al SUA, fiind construit cu permisiunea națiunii Tohono O’odham, atât timp cât observatorul este folosit pentru cercetare și scopuri educaționale.

Observatorul găzduiește o rețea largă de telescoape situate la sol, inclusiv telescopul Nicholas U. Mayall de 4 metri și WIYN de 3,5 metri. De asemenea, aici sunt situate antenele din cadrul Very Long Baseline Array care sunt distribuite pe întreg teritoriul Americii de Nord, dar și telescopul Universității din Arizona.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul James Webb a urmărit, în premieră, un asteroid. Ce provocări înfruntă observatorul?

Cel mai vechi observator solar din America a fost construit de o civilizație necunoscută

O uriașă „mână” fantomatică străbate spațiul întunecat. Noi imagini surprinse de Observatorul Chandra

Două fenomene cerești extrem de rare, surprinse în aceeași imagine la Observatorul Gemini din Hawaii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase