Home » Știință » Poluanții din sol pot dăuna inimii. Cât de mult ne afectează sănătatea?

Poluanții din sol pot dăuna inimii. Cât de mult ne afectează sănătatea?

Publicat: 06.07.2022

Noi cercetări arată că și solul poate conține contaminanți care pot avea un impact asupra sănătății. Printre aceștia se numără pesticidele și metalele grele. Într-un nou studiu, oamenii de știință s-au concentrat asupra impactului solului contaminat asupra sistemului cardiovascular.

„Contaminarea solului este un pericol mai puțin vizibil pentru sănătatea umană decât aerul murdar”, a declarat autorul studiului, Thomas Münzel, de la Centrul Medical Universitar Mainz din Germania. „Dar există tot mai multe dovezi că poluanții din sol pot afecta sănătatea cardiovasculară printr-o serie de mecanisme, inclusiv inflamația și perturbarea ceasului natural al organismului”.

Aproximativ 9 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării apei, aerului și solului, potrivit studiului, 60% dintre decesele cauzate de poluare având la bază boli cardiovasculare, care includ boli de inimă, atac de cord, accident vascular cerebral și tulburări de ritm cardiac.

Autorii au declarat că solul contaminat poate duce la boli cardiovasculare prin creșterea stresului oxidativ în vasele de sânge, creând mai mulți radicali liberi „răi” și mai puțini antioxidanți „buni”. De asemenea, poate provoca inflamații și poate perturba ritmul circadian, scrie MedicalXpress.

Impactul solului contaminat asupra sistemului cardiovascular

Publicul larg poate ingera pesticide din alimente, sol și apă contaminate, în timp ce lucrătorii din industria agricolă și chimică au expuneri mai mari. Oamenii pot inhala praf din deșert, cristale de îngrășăminte și particule de plastic.

Metalele grele, cum ar fi cadmiul și plumbul, materialele plastice și substanțele toxice organice pot fi, de asemenea, ingerate, inclusiv prin alimente. Poluanții din sol se varsă, de asemenea, în râuri și pot fi consumați prin intermediul apei murdare.

„Deși poluarea solului cu metale grele și asocierea acesteia cu bolile cardiovasculare reprezintă o problemă în special pentru țările cu venituri mici și medii, deoarece populația acestora este expusă în mod disproporționat la acești poluanți de mediu, aceasta devine o problemă pentru orice țară din lume din cauza globalizării tot mai mari a lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a absorbției acestor metale grele”, au scris autorii.

Cadmiul este un metal greu. Acesta se găsește în mod natural în cantități mici în aer, apă, sol și alimente, dar este produs și de surse industriale și agricole.

„Rareori suntem expuși la un singur agent toxic”

Studiile au arătat rezultate mixte în ceea ce privește impactul cadmiului asupra sistemului cardiovascular, dar un studiu recent din Coreea a arătat că oamenii de vârstă mijlocie cu niveluri ridicate de cadmiu în sânge prezentau riscuri ridicate de accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.

Plumbul este un metal toxic prezent în natură. Nivelurile ridicate de plumb din sânge au fost asociate cu boli cardiovasculare, inclusiv boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral, la femei și la persoanele cu diabet.

Expunerea la arsenic, ale cărui niveluri pot crește din cauza proceselor industriale și a utilizării apei contaminate pentru irigarea culturilor, poate crește riscul de boli cardiovasculare, au declarat cercetătorii. Descoperirile au fost publicate în revista Cardiovascular Research.

„Sunt necesare mai multe studii privind efectul combinat al mai multor poluanți din sol asupra bolilor cardiovasculare, deoarece rareori suntem expuși la un singur agent toxic”, a declarat Münzel într-un comunicat. „Până când vom ști mai multe, pare rațional să purtăm o mască pentru a limita expunerea la praful adus de vânt, să filtrăm apa pentru a elimina contaminanții și să cumpărăm alimente cultivate în sol sănătos.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Câți ani pierdem din viață din cauza poluării? Impactul este mult mai grav decât HIV/SIDA

Cele mai bune alimente pentru a inversa efectele mortale ale poluării aerului

Reducerea poluării aerului ne-ar putea ajuta să hrănim mai ușor omenirea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase