Moment istoric! Primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb

12 07. 2022, 01:23

Oamenii de știință de la NASA au dezvăluit una dintre primele imagini color realizate de Telescopul Spațial James Webb, cu o zi mai devreme decât era așteptat.

Săptămâna trecută, administratorul NASA Bill Nelson anunța că vom vedea cele mai „profunde imagini cu Universul nostru de până acum” în data de 12 iulie, fotografiile fiind realizate de Telescopul Spațial James Webb.

Însă, în urmă cu doar câteva zile, agenția spațială americană a anunțat că va dezvălui cel puțin una dintre imagini cu o zi mai devreme.

Astfel, în data de 12 iulie 2022, ora 01:20 (ora României), președintele Joe Biden a dezvăluit una dintre primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Casă Albă.

Sursa foto: Captură transmisiune în direct/Casa Albă

Tot astăzi, 12 iulie 2022, NASA va da publicității toate imaginile color realizate până acum de cel mai puternic telescop spațial din lume.

Mult mai departe decât a privit până acum omenirea

Telescopul James Webb poate vedea „înapoi în timp”, cu până la 100 de milioane de ani după Big Bang, ceea ce nu înseamnă foarte mult pentru Universul nostru vechi de 13,8 miliarde de ani. Webb este capabil să facă asta datorită oglinzii sale principale uriașe, astfel având capacitatea să observe lumina antică infraroșie din spațiul îndepărtat.

Având în vedere că Universul este în plină expansiune, lumina de la primele stele se transformă din lungimile de undă vizibile și ultraviolete în lungimi de undă infraroșie, iar acestea pot fi detectate de Telescopul Webb în detaliu fără precedent.

„Este mult mai departe decât a privit până acum omenirea”, a explicat Nelson, citat de Science Alert.

Telescopul James Webb „va răspunde la întrebări la care nici nu ne-am gândit până acum”

Telescopul James Webb a fost lansat în decembrie 2021, iar acum orbitează Soarele, la 1,5 milioane de kilometri depărtare de Pământ.

„Va explora obiecte din Sistemul Solar și atmosferele exoplanetelor care orbitează alte stele, astfel oferind indicii despre posibile asemănări cu planeta noastră. [Webb] ar putea răspunde la întrebări precum De unde venim? Ce mai există dincolo de Pământ? Cine suntem? și, bineînțeles, va răspunde la întrebări la care nici nu ne-am gândit până acum”, a adăugat administratorul NASA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb, lovit de un micrometeoroid la doar câteva luni de la lansare

Telescopul spațial James Webb va studia două „Super-Pământuri” ciudate

O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Spațial James Webb arată o galaxie din vecinătatea noastră cosmică

James Webb depășește deja așteptările. Telescopul observă Universul mai clar decât sperau inginerii săi