Home » Știință » Un prototip de baterie are nevoie de doar câteva secunde de lumină solară pentru a menține dispozitivele purtabile încărcate

Un prototip de baterie are nevoie de doar câteva secunde de lumină solară pentru a menține dispozitivele purtabile încărcate

Publicat: 05.08.2022

Treizeci de secunde de lumină solară ar putea crește durata de viață a bateriei viitoarelor ceasuri inteligente și a altor dispozitive purtabile cu zeci de minute, datorită unui prototip de baterie regenerabilă și reîncărcabilă dezvoltat de Universitatea din Surrey, Anglia.

Institutul de Tehnologie Avansată (ATI) al Universității din Surrey a demonstrat modul în care noul său sistem foto-reîncărcabil, care îmbină bateriile cu ioni de zinc cu celule solare perovskite, le-ar putea permite dispozitivelor purtabile să rămâne încărcate fără a fi conectate la priză.

Jinxin Bi, doctorand la ATI și prim autor al lucrării, spune că „acest prototip de baterie oferă o strategie promițătoare pentru utilizarea eficientă a energiei curate și permite ca electronicele purtabile să fie operate în mod continuu fără încărcare la priză”.

Un prototip de baterie ce ar putea revoluționa dispozitivele purtabile

„Prototipul nostru ar putea reprezenta un pas înainte în ceea ce privește modul în care interacționăm cu dispozitivele purtabile și alte dispozitive de tip Internetul Lucrurilor, cum ar fi monitoarele de sănătate aflate distanță accesate în timp real”, a spus el.

Sistemul foto-reîncărcabil ecologic al Universității din Surrey este unic datorită designului său structural elegant și bine adaptat dintre bateria integrată și celula solară, permițându-i să demonstreze o densitate ridicată de energie și volum comparabilă cu micro-bateriile de ultimă generație și super-condensatoare.

Un proiect pentru o viață mai bună și mai durabilă

Dr. Wei Zhang, co-conducător de proiect și expert în celule solare perovskite la ATI, spune că „acest proiect este un exemplu al modului în care Universitatea din Surrey este dedicată producerii de cercetare și inovare care echipează umanitatea cu cunoștințele, instrumentele și tehnologiile care ne vor ajuta să trăim o viață mai bună și mai durabilă”.

Dr. Yunlong Zhao, co-lider de proiect și expert în baterii pentru dispozitive purtabile și implantabile la ATI, spune că „caracteristicile unice ale sistemului nostru foto-reîncărcabil ultra-rapid ar putea fi util în aplicații largi ale dispozitivelor purtabile auto-alimentate ce folosesc Internetul Lucrurilor, în sisteme de alimentare autonome și în electronice de urgență”.

„În plus, va extinde percepția și înțelegerea proiectării următoarei generații de sisteme foto-reîncărcabile flexibile miniaturizate”, a încheiat Zhao, potrivit Tech Xplore.

Cercetarea a fost publicată în Energy Storage Materials.

Vă recomandăm să citiți și:

Roverul-prototip VIPER este testat de NASA, deși lansarea a fost amânată

Funcțiile de conducere autonomă fac cu adevărat drumurile mai sigure?

A fost primul bug de computer într-adevăr generat de o insectă?

Păianjenul necro-robot creat de cercetători pare scos din filmele de groază

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase