Home » Știință » Șobolani mai proști, după ce au consumat băuturi răcoritoare timp de două luni

Șobolani mai proști, după ce au consumat băuturi răcoritoare timp de două luni

Publicat: 23.08.2022

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători a descoperit că hrănirea șobolanilor cu băuturi răcoritoare precum Coca-Cola și Pepsi a provocat atât de multe leziuni creierului nefericitelor încât a declanșat probleme de memorie, tulburări cognitive și tulburări celulare. Practic, au rezultat niște șobolani mai proști.

Studiul despre acest experiment a fost publicat în Experimental Gerontology.

Desigur, băuturile răcoritoare nu sunt considerate tocmai alimente sănătoase. Sunt pline de îndulcitori, atât naturali, cât și artificiali, iar studiile din întreaga lume au confirmat că zaharurile precum cele găsite în băuturile răcoritoare duc la afecțiuni de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă, carii dentare și complicații hepatice, pentru a numi câteva.

Cum au creat cercetătorii șobolani mai proști?

Dar potrivit noii cercetări, consumul constant, pe termen lung, de băuturi răcoritoare cu zahăr, pe bază de cola, poate fi, de asemenea, direct legat de sănătatea creierului, de probleme comportamentale și, aparent, de incapacitatea de a-ți găsi drumul printr-un labirint. (În cazul șobolanilor, cel puțin.)

Pentru a studia modul în care sucurile pe bază de cola, care au fost alese pentru studiu datorită prevalenței lor în multe diete umane moderne, îi fac pe șobolani mai proști, oamenii de știință au separat mai întâi șobolanii în trei grupe de vârstă: 2 luni, 8 luni și 14 luni. Fiecare dintre aceste grupe de vârstă a fost apoi împărțită în cohorte de băut apă și cohorte de băut cola și apă.

După 57 de zile, oamenii de știință au trecut rozătoarele prin teste de comportament bazate pe labirinturi, iar la 10 zile după aceea, șobolanii au fost eutanasiați, astfel încât oamenii de știință să poată examina orice diferență din creierul lor.

După examinare, rozătoarele băutoare de apă erau perfect în regulă. Însă cele care consumaseră băuturi răcoritoare au avut rezultate îngrijorătoare, scrie Futurism.

Ce au descoperit cercetătorii?

În timpul testelor comportamentale, oamenii de știință au descoperit că majoritatea băutorilor de sucuri, în special șobolanii de 2 și 8 luni, aveau memoria mai slabă și, în general, o funcție cognitivă mai scăzută decât omologii lor puriști, ceea ce le-a creat unele dificultăți serioase atunci când au trebuit să găsească ieșirea din labirint.

Având în vedere ceea ce au descoperit oamenii de știință când au deschis craniile creaturilor, acest lucru nu este teribil de surprinzător.

O privire mai atentă asupra creierilor șobolanilor a confirmat că toate grupurile cu băuturi răcoritoare au suferit grade diferite de leziuni ale cortexului frontal, care controlează funcțiile mentale vitale precum atenția, memoria și judecata, precum și hipocampul, care joacă un rol major în atât memorie, cât și în învățare.

Ce s-ar fi întâmplat cu oamenii dacă ar fi avut aceleași tipuri de leziuni?

Leziunile neurologice nu sunt niciodată ceva pozitiv. Dar faptul că nu au putut găsi ieșirea din labirinturi ar fi fost poate cea mai mică dintre problemele șobolanilor, dacă ar fi rămas în viață.

La oameni, deteriorarea cortexului frontal a fost, de asemenea, legată de schimbări de personalitate și de supraimpulsivitate, în timp ce se crede că leziunile hipocampului joacă un rol semnificativ în boli precum anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia și multe altele.

Șobolani mai proști nu înseamnă neapărat oameni mai proști

Este important să reținem că acest studiu se bazează pe expunerea pe termen lung. Dacă un șobolan ar bea cola doar din când în când, – probabil nu ar păți nimic, o probabilitate susținută de faptul că cei mai bătrâni șobolani, al căror creier era cel mai complet format, au fost cel mai puțin afectați de sucurile acidulate. Dar un șobolan care consumă astfel de băuturi în fiecare zi nu este la fel de norocos.

De asemenea, este esențial să subliniem faptul că șobolanii nu sunt oameni, prin urmare, nu se știe dacă efectul ar fi identic la cei din urmă.

Totuși, având în vedere tot ceea ce s-a studiat în ultimii ani despre sucurile zaharoase, nu am fi surprinși dacă, cândva, cutiile de sucuri vor avea imprimate fotografii cu oameni bolnavi, care să le facă mai puțin apetisante.

Vă recomandăm să citiți și:

O reușită extraordinară. Medicii au schimbat cu succes grupa de sânge de la trei organe umane

Testarea de rutină pentru depresie ar putea depista populația subdiagnosticată

Femeile epileptice, mai predispuse la anxietate și depresie în timpul sarcinii

Noi studii au identificat trucul simplu prin care poți reduce cantitatea de alcool consumată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase