Home » Știință » Un singur gram de sare, „vinovat” de milioane de atacuri de cord

Un singur gram de sare, „vinovat” de milioane de atacuri de cord

Un singur gram de sare, „vinovat” de milioane de atacuri de cord
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.08.2022

Știm că a consuma prea multă sare crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, poate duce la probleme cardiovasculare. Un nou studiu a cuantificat acum această relație, cu un rezultat clar și categoric.

Analizând datele privind sănătatea adulților din China, autorii studiului estimează că o reducere cu doar 1 gram a consumului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord, până în 2030.

Având în vedere că 4 milioane dintre aceste cazuri ar putea fi fatale, o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți.

În China, consumul mediu zilnic de sare se situează la 11 grame, cu mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cercetătorii au adunat cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și ratele bolilor.

De ce crește consumul de sare tensiunea arterială?

,,Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China au folosit fie surse de date învechite, fie surse de date nesigure și nu au luat în considerare efectul mai îndelungat al reducerii consumului de sare asupra tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea cu un singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere de 30% față de medie) până în 2025 și reducerea aportului de sare la nivelul recomandat de 5 grame pe zi până în 2030.

În cazul în care aceste obiective sunt atinse, ar putea fi prevenite de două ori mai multe decese legate de bolile cardiovasculare, datorită reducerii estimate a tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că reducerea ar trebui să fie constantă pe parcursul mai multor ani.

Beneficiile reducerii consumului de sare

Programele educaționale derulate în școlile chineze sugerează că majoritatea populației nu ar întâmpina prea mari dificultăți în atingerea obiectivului de 1 gram pe zi, scrie ScienceAlert.

Bolile cardiovasculare reprezintă un procent masiv de 40 la sută din decesele din China, urbanizarea – și creșterea asociată a consumului de alimente procesate și ambalate – fiind considerată unul dintre principalii factori care contribuie la această situație.

Deși autorii acestui studiu au analizat doar o potențială reducere a cazurilor de boli cardiovasculare, ei sugerează că reducerea consumului de sare ar avea și alte beneficii. Prea multă sare a fost, de asemenea, legată de anumite tipuri de cancer și de diverse probleme renale, de exemplu.

Cercetarea a fost publicată în BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Specialiștii au „vindecat” un atac de cord prin regenerarea celulelor musculare

Sarea în bucate crește riscul de moarte prematură. Iată concluziile unui nou studiu

Problemele financiare cresc riscul de deces după un atac de cord la adulții mai în vârstă

O aplicație pentru smartphone poate calcula riscul genetic de atac de cord

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase