Șoimul robot, eficient în gonirea păsărilor din preajma aeroporturilor

06 11. 2022, 12:00

O echipă de cercetători de la Universitatea din Groningen, Olanda, Universitatea din Tuscia, Italia, de la Roflight, Lemselobrink și Forțele Aeriene Regale Olandeze a proiectat, construit și testat șoimul robot numit RobotFalcon (modelat să arate și să zboare ca un șoim călător) ca mijloc de alungare a stolurilor de păsări din jurul aeroporturilor.

Grupul descrie abordarea în Journal of the Royal Society Interface.

Păsările, fie singure, fie în stoluri, reprezintă un pericol pentru aeronave. Când un avion lovește o pasăre, pot apărea pagube, uneori cu rezultate catastrofale.

Avionul care a aterizat faimos pe râul Hudson în 2009, de exemplu, a fost rezultatul aspirației de păsări în motoarele sale, provocând defectarea acestora. Oamenii de știință au lucrat la modalități de a descuraja păsările să intre în spațiile de zbor, dar până acum au avut doar un succes parțial.

În prezent, dronele sunt folosite pentru a speria păsările, precum și șoimi antrenați și sisteme care emit sunete ale păsărilor în primejdie, scrie Tech Xplore.

Șoimul robot care sperie păsările

În acest nou studiu, cercetătorii au adoptat o nouă abordare, au proiectat și construit un robot zburător controlat de la distanță, care seamănă cu un șoim călător. Au ales șoimul pentru că prinde și omoară alte păsări, care, din acest motiv, încearcă să-l evite.

Rezultatul, șoimul robot RobotFalcon, este fabricat din fibră de sticlă și polipropilenă și este vopsit pentru a arăta ca un șoim adevărat. Este alimentat de un motor intern care antrenează două elice situate în partea din față a fiecărei aripi.

Pentru a imita în mod capabil modelele de zbor ale unui șoim, cercetătorii au studiat caracteristicile de zbor ale păsărilor reale și apoi au adăugat caracteristicile la pasărea lor falsă astfel încât aceasta să poată zbura în moduri similare.

RobotFalcon s-a dovedit eficient pe termen lung

Testele au arătat că RobotFalcon este capabil să imite zborul șoimului și să sperie păsările. În timpul testelor pe teren, pasărea robot a speriat stoluri întregi de păsări în cinci minute de la sosire; în jumătate dintre aceste zboruri de descurajare, a reușit să elibereze câmpul în 70 de secunde.

Echipa a efectuat mai multe teste cu același stol de păsări timp de trei luni și a constatat că acestea nu s-au obișnuit: le era frică de robot, indiferent cât de des l-au văzut.

Vă recomandăm să citiți și:

Dispozitivul care produce energie din adierea vântului

Tehnologia care te salvează de la înec

Centrifuga care lansează sateliți, testată de NASA

Lava sintetică creată de cercetători pentru a înțelege lumile nelocuibile